Woningmarkt Amsterdam in beweging

Woningmarkt Amsterdam in beweging
5 juni 2019 Jan Willem Hens
Woningmarkt Amsterdam

Woningmarkt Amsterdam

Woningmarkt Amsterdam. Wat heeft het gemeente bestuur voor Amsterdam in petto? Afgelopen week stond er een leuk stuk in Het Parool. Het “knetterlinkse bestuur” wil een aantal maatregelen doorvoeren. Voor de woningmarkt hebben zij de volgende maatregelen bedacht.

  • Verbieden AirBnB in sommige wijken
  • Strengere vergunningsplicht B&B. Met maximaal aantal vergunningen per wijk.
  • Tegengaan verkamering
  • Zelfbewoningsplicht bij koop nieuwbouwwoningen.

Met name de laatste maatregel is lastig. Voor de woningmarkt in Amsterdam kan dit alleen via de erfpacht geregeld worden. Maar de vraag is of het helpt. Gaat dit de nieuwbouw stimuleren of juist afremmen. Het is maar aan wie je het vraagt.

Wat betekend dit voor de VvE?

Zelfbewoningplicht voor de woningmarkt in Amsterdam. Als je het beleggers vraagt gaat dit de woningmarkt laten vastlopen. De gemeentebestuur zegt dat het van belang is om iedereen toegang te geven tot de Amsterdamse woningmarkt. Nu worden veel nieuwbouwwoningen als belegging gekocht. Of door beleggers die de woning daarna direct met winst doorverkopen. Maar ook door beleggers die de woning kopen voor verhuur. Zo komen deze niet meer terecht voor wie ze bedoeld zijn. De leraren, verplegers en politieagenten die Amsterdam nodig heeft om goed te functioneren. De woningmarkt in Amsterdam is in beweging.

Wat staat de woningmarkt nog meer te wachten?

Wat staat de woningmarkt nog meer te wachten? Het lijkt logisch dat de regels verder aangescherpt worden. Dus nog strenger op AirBnB en B&B. Het tegengaan van verkamering. Maar vooral zorgen dat woningen niet bij beleggers terecht komen. De grote vraag is voor de woningmarkt in Amsterdam van belang. Komt er een vergunning stelsel voor verhuur van woningen? Niet alleen in de sociale sector. Maar ook in de vrije sector. Voor woningen met een huur van meer dan pakweg € 750,– Dat zou niet alleen grote beleggers treffen. Maar vooral ook vele kleintjes. Er zijn veel panden in handen van kleine beleggers die de woning verhuren als pensioenvoorziening. Dat zijn geen huisjesmelkers. Lees over verhuur hier meer over. De woningmarkt in Amsterdam. Wat staat ons nog te wachten?