Amsterdam. Wordt wonen bijna onbetaalbaar?

Amsterdam. Wordt wonen bijna onbetaalbaar?
28 februari 2018 Jan Willem Hens
Amsterdam

Amsterdam. Er moet snel op de noodknop worden getrokken aldus de De Volkskrant Huurwoningen in het middensegment verdwijnen in rap tempo. Niet alleen in hier. Maar ook in Haarlem, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Eigenlijk zo’n beetje in elke stad. Ook Parel VvE Beheer merkt dat. Woningen komen in de VvE’s bijna niet meer te koop. Eigenaren vertrekken maar verhuren de woning. Wat wil je ook: de rente is echt erg laag. Je bent bijna een dief van je eigen portemonnee als je niet je woning verhuurt.

Maar wat te doen? Het is inmiddels niet meer alleen “links “ die wil ingrijpen op de woningmarkt, maar ook traditionele liberale partijen ter rechterzijde zien wel dat het zo niet langer kan. Of is het gewoon een feit dat Amsterdam en de andere steden meegaan in een internationale ontwikkeling: De rijken in de stad, en de rest erbuiten? Wellicht moeten wij gewoon een metro aanleggen naar Almere, Purmerend en Lelystad. En dat worden dat feitelijk voorsteden zoals je in New York bijvoorbeeld The Bronx hebt. Is dat erg?

Ja, dat is erg vind Jan Willem Hens van Parel Beheer Want ook de lagere en middeninkomens moeten in Amsterdam kunnen wonen. Niet omdat dat gezellig is. Maar omdat er ook banen vervuld moeten woren. Denk aan de spreekwoordelijke leraar, politieagent en vuilnisman. Als die er niet meer zijn, wordt het lastig wonen in de stad. Amsterdam, doe er wat aan.

Een alternatief is een metrolijn. Onder IJburg door naar Almere. Maar na het debacle over de Noord-Zuid lijn is dat inmiddels een onhaalbare kaart. Althans politiek in Amsterdam.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.