Het inschrijven van de Vereniging van Eigenaars (VvE) bij de Kamer van Koophandel (KvK) is een wettelijke verplichting.
Het niet voldoen aan deze verplichting kan leiden tot een boete van maximaal € 12.000,-. Desondanks zijn er veel VvE’s die niet zijn ingeschreven. Hoe zorgt u voor een correcte inschrijving en waar moet u verder op letten?
Welke gegevens moet ik aanleveren bij het inschrijven van de VvE in de KvK?
Bij het inschrijven van de VvE in de KvK moet u een aantal formulieren en gegevens aanleveren. Dit zijn:
- de gegevens van de VvE (KvK formulier 5)
- de inschrijving van de bestuurders (KvK formulier 22). U moet minimaal één bestuurder inschrijven. Er is geen maximum aantal bestuurders.
- eventueel de inschrijving van een gevolmachtigde (KvK formulier 13).
Bij het inschrijven van bestuurders kunt u aangeven welke rol zij vervullen, bijvoorbeeld voorzitter, penningmeester en secretaris. Ook is het van belang om te vermelden of zij een volledige of gedeelde volmacht hebben.
Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van de KvK.
Let op: De naam van de VvE bij inschrijving staat vermeld in de splitsingsakte. Daarom bent u niet vrij in de keuze van de naam. Sla dus altijd de splitsingsakte erop na om te controleren of u de juiste naam doorgeeft. Geen idee waar u deze akte kunt vinden? De notaris moet over deze splitsingsakte beschikken. Anders kunt u de akte ook opvragen bij het Kadaster.
Rol van uw VvE-beheerder bij het inschrijven in de KvK
Wat is de rol van de VvE-beheerder bij de inschrijving van de VvE in de KvK?
Vooral kleine VvE’s hebben vaak geen bestuurders, terwijl er wel minimaal een bestuurder opgegeven moet worden bij de inschrijving. In dat geval treedt de VvE-beheerder vaak op als bestuurder en wordt hij als zodanig ingeschreven in de KvK.
VvE-beheerders kunnen ook de inschrijving voor u in orde maken, wanneer uw VvE nog niet ingeschreven is. Zo voorkomt u mogelijk hoge boetes.
Heeft u hier interesse in of vragen over? Neem dan contact op met Parel Beheer.