Schenken Eigen Woning. Wat zijn de fiscale regels?

Schenken Eigen Woning. Wat zijn de fiscale regels?
25 december 2019 Jan Willem Hens
schenken eigen woning

Schenken voor de Eigen Woning

Schenken voor de Eigen woning. Zo kan je als ouders je kinderen op weg helpen naar een eigen huis. Een handje geholpen door de fiscus die wil woningbezit wil stimuleren. Er zijn uiteraard wel regels aan verbonden. De belangrijkste zijn:

  • Het geld moet worden gebruikt om een eigen woning te kopen of verbouwen.
  • Je mag er je hypotheek mee aflossen
  • Maar ook voor betaling van de erfpacht

Wil je precies weten hoe het zit? Kijk dan op de site van de Nederlandse belastingdienst Veel ouders gebruiken deze schenking om hun kinderen op weg te helpen met een eigen woning.

Hoe regel je het

Bij het schenken voor eigen woning moet je goed opletten. Zo verschillen de bedragen en regelingen per fiscaal jaar. Dus wat in 2019 nog de regel is, hoeft dat in 2020 niet te zijn. Daarnaast moet je letten op de leeftijd van de ontvanger. De ontvanger en diens fiscale partner moet in het jaar van ontvangst tussen de 18 en 40 jaar zijn. Let goed op. Voldoe je niet aan de regels en ontvang je toch een schenking? Dan betaal je alsnog schenkbelasting. Dit moet betaald worden door de ontvanger. En niet door de gever. Dus denk erom: bijschenken geld het spreekwoord Bezint eer ge begint…..

 

De vereniging van eigenaars

Speelt de VvE nog een rol bij het schenken voor de eigen woning? Nee, in beginsel niet volgens Jan Willem Hens een VvE Beheerder in de Randstad. Wel speelt de VvE een rol bij de waardebepaling van het onroerend goed bij aankoop. Als de hypotheekverstrekker de waarde van het pand taxeert is deze verplicht ook naar de VvE te kijken. Denk dan aan de volgende zaken:

  • Wordt de VvE professioneel beheerd?
  • Is er een actuele MJOP beschikbaar (niet ouder dan 5 jaar)
  • Hoe zit het met de reserveringen voor groot onderhoud.

Hoe beter dit is, hoe hoger de taxatiewaarde.