Ruzie verbouwing VvE. is dat makkelijk te voorkomen?

Ruzie verbouwing VvE. is dat makkelijk te voorkomen?
21 februari 2020 Jan Willem Hens
ruzie verbouwing vve

Ruzie verbouwing VvE

Ruzie verbouwing VvE. Het overkomt iedere VvE een keer. Zoals in de gehorige Amsterdamse huizen. In deze blog beperken wij het tot eigen verbouwingen. Dus niet tot die van de Buuren! Bij verbouwingen moet je een onderscheid maken. Ten eerste zijn er cosmetische verbouwingen binnen het appartementsrecht. Ten tweede verbouwingen aan de gemeenschappelijk delen. Maar wat zijn de gemeenschappelijke delen? Dat vind je in het van toepassing zijnde modelreglement. Indien je wilt verbouwen aan de gemeenschappelijke delen heb je toestemming van de VvE nodig. Ook in het appartement kan een “gemeenschappelijk” deel zitten. Denk bijvoorbeeld aan draagmuren

 

Hoe kan je dit als VvE voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Dat is een bekend maar toepasselijk spreekwoord. Waar ruzie over een verbouwing VvE toe kan leiden? Kijk eens naar deze rapportage van RTL Immers ruzies ontstaan meestal door miscommunicatie. Maar ook door slecht werk van aannemers en klusjesmannen. Vooral als er zonder overleg aan de gemeenschappelijke delen. Indien je wilt verbouwen aan de gemeenschappelijke delen zijn dit de beste stappen:

  • Maak een duidelijk plan. Geef aan wat je gaat doen
  • Overleg met het bestuur van de VvE
  • Maar soms ook: vraag toestemming aan de VvE vergadering.

Verdere stappen

Parel Beheer is een Amsterdamse VvE beheerder met veel ervaring. Zoals met ruziemakende VvE’s. In de loop der jaren heeft hij de volgende conclusies getrokken. Ruzies ontstaan omdat:

  • Er onvoldoende wordt gecommuniceerd.
  • Beslissingen zijn niet goed genomen. En niet gedocumenteerd
  • Geen krachtig bestuur.

Daardoor ontstaat ruzie bij verbouwing binnen de VvE. Tenslotte: Ruzies kunnen voorkomen worden. Waarbij de belangrijkste stelregel is. Blijf met elkaar communiceren. Maar ook en vooral volg de juiste beslisprocedures. En leg de besluiten vast in de notulen. Kom je er niet uit? Neem dan een professionele vve beheerder in de arm.