Overdrachtsbelasting. Is het 2 of 6%

Overdrachtsbelasting. Is het 2 of 6%
25 september 2019 Jan Willem Hens
overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting. 2 of 6%

Overdrachtsbelasting. Het kabinet komt met maatregelen om de vastgelopen vastgoedmarkt in beweging te krijgen. Dit melde Rtl nieuws vlak voor Prinsjesdag 2019. De maatregelen zijn bedoeld om starters te helpen op de woningmarkt. Starters krijgen geen kans tegenover andere partijen op de markt. Denk daarbij aan beleggers, expats en vermogende particulieren die kopen voor de verhuur.

Momenteel zijn er twee tarieven in de overdrachtsbelasting. 2% voor woningen en 6% voor bedrijfspanden. Daar vallen ook garages en parkeerplaatsen onder. Maar als de parkeergarage binnen een bepaalde afstand van de woning ligt is het tarief 2%.

De belasting gaat veranderen

De belasting wordt door de notaris geheven en afgedragen aan de fiscus. Maar wat gaat er veranderen in de overdrachtsbelasting? Er komen 3 tarieven: 0%, 2% en 7%. 0% is dan voor starters op de woningmarkt die hun eerste huis kopen. 2% blijft voor woningen. En het 6% tarief wordt verhoogt naar 7%. Maar daarnaast overweegt het kabinet nog een maatregel. Indien de woning wordt gekocht voor de verhuur gaat de overdrachtsbelasting van 2% naar 6%. Hiermee wil zij het fenomeen by-to-let een halt toeroepen. Ook gaan er geruchten om dan het tarief verder te verhogen naar 10%. Meer info? Bel met Jan Willem Hens

 

Zijn er ook uitzonderingen?

Ja, er zijn ook uitzonderingen in de overdrachtsbelasting. Stel je koopt een huis. Dan moet de notaris hiervoor 2% belasting heffen. Als je het huis echter binnen 6 maanden verkoopt krijg je de betaalde belasting terug. Een andere uitzondering is de 2 of 6% belasting voor een garage c.q. parkeerplek. Welke percentage je betaald hangt af van de feitelijke situatie. Zit de parkeerplaats onder het appartementencomplex waar je woont? Dan is het 2%. Ligt deze bijvoorbeeld een paar straten verderop dan is het 6%. Koper, verkoper en notaris bepalen of het 2 of 6% overdrachtsbelasting is. Maar let op: het opzettelijk kiezen van een bepaalde percentage is strafbaar.