Omgevingsvergunning Dakterras. Ook de VvE beslist.

Omgevingsvergunning Dakterras. Ook de VvE beslist.
10 februari 2020 Jan Willem Hens
Omgevingsvergunning Dakterras

Omgevingsvergunning dakterras

Een omgevingsvergunning voor een dakterras. In Amsterdam moet je als eigenaar een omgevingsvergunning aanvragen. Zonder een verleende vergunning is het dakterras illegaal. Daarom is het verstandig deze aan te vragen. Hoe deze aan te vragen vind je op de site van Amsterdam. Hoewel de aanvraagprocedure overal gelijk is verschilt dit wel per stadsdeel. Amsterdam Oost heeft andere regels dan Amsterdam Zuid. Immers elke stadsdeel is toch autonoom. Verder moet je er rekening houden dat de regels strenger worden. Aangezien de Amsterdammers inmiddels in opstand komen tegen de voortdurende bouwwoede. Bijgevolg moet je goed naar de plaatselijke regels kijken.

 

Wat is de rol van de VvE

Zonder toestemming van de VvE kan je geen dakterras realiseren. Aangezien het dak meestal gemeenschappelijke is. Je hebt dus een omgevingsvergunning dakterras nodig. Maar ook toestemming van de Vereniging van Eigenaars (VvE). Dat is niet alleen in Amsterdam. Maar bij alle VvE’s in Nederland. Door middel van goed overleg met de andere eigenaren moet dat wel lukken. Alleen de vergunning is dus onvoldoende. Bij het aanvragen van de omgevingsvergunning hoort ook een bezwaarprocedure. Dus belanghebbenden en omwonenden kunnen bezwaar maken. Neem deze dus mee in je planvorming. Dat kan bezwaren wegnemen. En dat scheelt weer tijd en ergernis.

 

Aanpassen splitsingsvergunning

Na het realiseren van het dakterras moet je ook de splitsingsvergunning aanpassen. Immers er zijn aanpassingen aan de gemeenschappelijke delen. Verder is het verstandig advies hierover in te winnen. Bijvoorbeeld bij een professionele VvE Beheerder in Amsterdam. Ter illustratie kan je kijken bij Parel VvE Beheer. Voor het aanpassen van de splitsingsacte loop je een paar stappen door:

  • Toestemming aan de VvE vragen
  • Tekeningen maken van de nieuwe situatie
  • Bepalen wat nog meer worden aangepast in de splitsingsacte
  • Uitvoeren door de notaris.

Al je het goed aanpakt met de omgevingsvergunning voor een dakterras. En de VvE hierin meeneemt hoeft het geen problemen op te leveren.