Huisvestingsverordening Den Haag. Wat zijn de nieuwe regels.

Huisvestingsverordening Den Haag. Wat zijn de nieuwe regels.
23 oktober 2019 Jan Willem Hens
Huisvestingsverordening Den Haag

Huisvestingsverordening Den Haag

Op 28 mei 2019 is in Den Haag de nieuwe huisvestingsverordening van kracht geworden. De volledige verordening lees je hier. In deze verordening zijn een paar belangrijke bepalingen opgenomen. Zonder compleet te zijn, zijn de belangrijkste:

  • Verbod om zonder huisvestingsvergunning een woning in gebruik te nemen c.q. te geven. Maar let op. Er zijn uitzonderingen.
  • Geen vergunning? De boetes lopen van € 5000,– tot € 20.000,–
  • Nu ook vergunningen nodig voor middelhuren tot € 951,19

Ook het splitsen van woningen is in de huisvestingsverordening van Den Haag aangescherpt. Afhankelijk van het gebied zijn er aanvullende eisen.

 

Mag ik zomaar een huis verhuren

Nee, dat mag niet zomaar. Sinds mei 2019 is Den Haag een stuk strenger dan de rest van Nederland. Zo geld er nu een vergunningsplicht tot middelhuren. Dat is een woning tot en met maximaal 185 WWS punten. Verhuur onder de 185 WWS punten? Dan moet de huurder een Huisvestingsvergunning hebben. Zo is dat in de nieuwe Huisvestingsverordening van de Gemeente Den Haag geregeld. En daarin lopen zij voorop. De gemeente Rotterdam en Amsterdam zijn (nog niet) zo streng. Maar als het in Den Haag werkt, zullen de andere steden het ongetwijfeld gaan overnemen.

Wat is de rol van de VvE Beheerder in Den Haag

Maar wat betekend dit voor de VvE beheerders in Den Haag. Moeten zij dat controleren? Wij vroegen dat aan Parel VvE Beheer Den Haag. Nee, dat is echt een verantwoording van de eigenaar. En niet van de Vereniging van Eigenaars. Voor verhuur hoeft dan ook in de regel geen toestemming aan de VvE gevraagd te worden. De VvE wordt ook niet genoemd in de Huisvestingsverordening van Den Haag. Anders ligt het bijvoorbeeld bij AirB&B of een Bed & Breakfast. Dat is vaak in strijd met de splitsingsacte. En dan is wel toestemming van de VvE nodig.