Funda. Wat is de relatie met de VvE?

Funda. Wat is de relatie met de VvE?
4 december 2019 Jan Willem Hens
Funda

Funda

Funda, je kan er niet omheen bij de aan- of verkoop van een woning. Of van je bedrijfspand. Maar ook bij verhuur spelen zij een belangrijke rol ooit opgericht door de Nederlandse vereniging van Makelaars (NVM) is het uitgegroeid tot de site op dit gebied. Kijk zelf maar eens op www.funda.nl

Je vind er niet alleen informatie over de woning zelf. Maar ook steeds meer omgevingsinformatie. Hoe zit het met de scholen? Wat is het gemiddelde inkomen in de buurt? En het autobezit. Zoek je een huis, kijk op de site. Maar niet alleen staat er praktische informatie in. Allemaal van belang om een goede keus te maken.

Aan en verkoop woningen

Maar er staat meer op de site. Bijvoorbeeld of de VvE professioneel beheerd wordt. Wat de hoogte is van de servicekosten. Of er sprake is van erfpacht. En hoe hoog deze dan is. Het kopen van een huis begint vaak bij Funda. Maar hoe komen mensen tot een besluit welke woningen zij willen bezichtigen. Volgens makelaars gaat het ongeveer zo:

  • Mensen zoeken in de bandbreedte van hun financiële mogelijkheden.
  • Dan kijken zij naar de foto’s. Ziet dat er goed uit?
  • Vervolgens wordt de omschrijving gelezen. Interessant

En dan natuurlijk een afspraak voor een bezichtiging!

 

Rol van de VvE Beheerder

Wat is de rol van de VvE Beheerder in het verkoopproces? Eigenlijk niet veel. Tenzij de woning verkocht is. Al dan niet via Funda. De notaris moet voor de overdracht informatie  inwinnen bij de vve beheerder. Het meest relevante vraag is dan. Mag het huis aan de koper worden overgedragen? In de splitsingsaktes kan namelijk een zogenaamde Voorkeursrecht voor leden van de VvE zijn opgenomen. Maar meestal loopt de verkopende makelaar hier al op vooruit. En is dit al met het bestuur van de VvE afgehandeld. En is er toestemming voor overdracht. Meer hierover weten. Lees hier verder met een aantal. Meer info? Lees hier.