Amsterdam ZO: echt zo hip?

Amsterdam ZO: echt zo hip?
25 januari 2018 Jan Willem Hens
Amsterdam ZO

Amsterdam Amsterdam-Zuidoost is uitgeroepen tot Bijlmermuseum (www.bijlmermuseum.com). Sinds de komst van klusflat Kruitberg lijkt het wel of iedereen daar wil wonen. Een ruim opgezette wijk, veel groen, grote en betaalbare woningen en steeds meer hipsters!

Maar is dat wel zo? Komt het niet gewoon omdat veel Amsterdammers gewoon geen woning of huurhuis kunnen vinden binnen de ring A10? Ik denk dat beide waar is. Ik fiets geregeld door Amsterdam ZO en het is inderdaad een mooie wijk aan het worden. Het lijkt erop dat dat Amsterdam ZO haar imago van criminaliteit, overlast en vervuiling achter zich heeft gelaten. Leve Amsterdam-Zuidoost!

Met de komst van luxe woningen in het voormalige Ing-kantoor in de Amsterdamse Poort ( Het Kasteel ) en de bouw van een nieuwe wijk met 20.000 woningen tussen het Arena Gebied en het Amstelstation gaat het volgens mij helemaal goedkomen.

De bevolking van de stad neemt maar toe. Dat zie je goed in welke buurten in Amsterdam ZO populair worden. Was dat eerst alleen het centrum en de Pijp. Nu is dat ook Amsterdam-Noord en -Zuidoost. Dat zie je ook aan het “verhipsteren” Er komen cafe’s, culturele activiteiten en zelfs een bierbrouwerij. Het moet niet gekker worden natuurlijk. Maar het is ook echt een aantrekkelijke wijk. Veel groen, weinig autoverkeer en een mooi uitgaansgebied rondom de Arena. Dat komt ook door de omvangrijke sloop / nieuwbouw van de afgelopen jaren. De traditionele honingraadflats zijn vervagen door laagbouw en eensgezinswoningen.

jan Willem Hens van Parel Beheer fiets en loopt regelmatig door Amsterdam ZO. En hij voelt het ook. De buurt ontwikkeld zich erg goed. Mooi en ruimtelijk opgezet. En de overlast van vuil, junks en armoede lijkt verdwenen. Gebleven is wel die typische bijlmercultuur.