Heeft u een appartement gekocht om te verhuren? Dat is een interessante investering. Met de verhuur van een tweede woning behaalt u namelijk een hoger rendement dan als u het geld op uw spaarrekening houdt.
Er moet wel flink wat geregeld worden voordat u uw woning zorgeloos kunt verhuren. Uiteraard moet u eerst een geschikt beleggingspand vinden en de financiering rond krijgen. Daarna volgt eventuele renovatie en uiteraard het vinden van een geschikte huurder.
Als dit eenmaal rond is, wilt u natuurlijk niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Met regelgeving vanuit de VvE, bijvoorbeeld. Hoe u dit kunt voorkomen, leest u in deze blog.
Kan de VvE verhuur van mijn appartement verbieden?
In beginsel is verhuur van appartementsrecht toegestaan. Dit betekent dat het u toegestaan is om uw appartement te verhuren mits hierover niets is vastgelegd in het splitsingsreglement.
Het is cruciaal om het splitsingsreglement van de VvE grondig door te nemen voordat u tot koop van een appartement over gaat. Zeker als het uw intentie is om het appartement te verhuren.
In dit reglement staat niet alleen de verdeling van de woningen binnen het gebouw. Het kan namelijk ook regels bevatten over het onderhoud en gebruik van de woningen. Een voorbeeld van zo’n regel is de zelfbewoningsclausule. De naam zegt het al: als deze clausule in het splitsingsreglement staat, mogen alleen de eigenaren in dit gebouw wonen.
Is zo’n clausule wel geoorloofd, met het oog op het wettelijke beginsel van verhuur van appartementsrecht? Ja, zeker. Hierover is enkele jaren geleden uitspraak gedaan door de rechtbank. Omdat de koper op de hoogte is van het reglement bij aankoop, kan hij of zij hierna geen aanspraak meer doen op het wettelijke beginsel.
Hoe zit het met kamerverhuur?
Kamergewijze verhuur is een interessante optie, zeker in studentensteden. Als er geen zelfbewoningsclausule in het splitsingsreglement van uw VvE staat, denkt u wellicht dat alle seinen op groen staan. Maar niets is minder waar.
Omdat kamergewijze verhuur een ander verhuurtype is, kunnen hierover andere regels in het splitsingsreglement staan. Soms ziet u niet direct dat kamergewijze verhuur verboden is, maar stuit u op formuleringen over verhuur van de ‘woning voor de tot gebruik gerechtigden met hun gezin’. Vraag bij twijfel altijd expliciet na of kamergewijze verhuur is toegestaan door de VvE. Zo wordt u hier niet door verrast als het te laat is.
Is de VvE akkoord? Hoe zit het met de gemeente?
Wanneer de VvE akkoord is met uw verhuurplannen, kan de gemeente nog roet in het eten gooien. Meerdere gemeenten, voornamelijk studentensteden, stellen bijvoorbeeld aanvullende regels aan kamergewijze verhuur. De kans is groot dat u een vergunning moet aanvragen als u meerdere kamers wilt verhuren.
Daarnaast hanteren meerdere gemeenten sinds kort een zelfbewoningsplicht. In Schagen, Hilversum en Amsterdam geldt zo’n plicht al voor nieuwbouwhuizen. Haarlem heeft de zelfbewoningsplicht ingevoerd voor huizen met een WOZ-waarde tot 389.000 euro.
Verschillende gemeenten doen momenteel onderzoek naar zo’n zelfbewoningsplicht. Houd dus de nieuwsberichten goed in de gaten!
Tot slot: Heeft u uw puntentelling en energielabel al up to date?
Huurders hebben vele rechten in Nederland. Gelukkig maar. Dit betekent wel dat u als verhuurder een flinke checklist moet afwerken.
Als u zeker weet dat u uw appartement mag verhuren, zit uw werk er nog niet op. Weet u namelijk al hoeveel punten uw huurwoning heeft?
Door de aanhoudende druk op de woningmarkt heeft minister De Jonge namelijk een plan gelanceerd om huurwoningen meer te reguleren met een puntensysteem. Vanaf 2024 moet de verhuurder een puntensysteem toepassen, zoals nu al gebruikelijk is bij sociale huurwoningen.
De huurwoning ontvangt een aantal punten op basis van kenmerken, zoals de oppervlakte van de kamers en de eventuele buitenruimtes. Nu mag voor een woning tot 142 punten maximaal de hoogst mogelijke huur voor een sociale huurwoning worden gevraagd: circa 760 euro per maand.
Het plan van de minister is dat het puntenaantal waarbinnen de huur gereguleerd wordt omhoog gaat naar 187 punten of zelfs 232 punten (tussen 1000 en 1250 euro). Dat betekent dat een fors aantal huurwoningen in het middensegment, waarvan de huur nu vrij te bepalen is, vanaf 2024 een voorgeschreven huurprijs heeft. Zeker geen overbodige luxe om vast een puntentelling uit te voeren dus.
Is uw energielabel up to date? Het welbekende energielabel (van A++++ tot en met G) geeft aan hoe energiezuinig het huis is in vergelijking met soortgelijke woningen. Deze informatie is belangrijk voor uw nieuwe huurder. Het is wettelijk verplicht om het label en bijbehorende energieprestatierapport te delen. Ook telt het energielabel zwaar mee voor de puntentelling van huurwoningen, die bepaalt of de huurprijs gereguleerd wordt.
Wilt u aanvullend advies over verhuren binnen een VvE? Wilt u een puntentelling of energielabel aanvragen? Neem dan contact op voor vakkundig, snel en onafhankelijk advies.