Staat u op het punt om uw huis te verkopen of te verhuren?
Dan heeft u vast een flinke to-do lijst. Maar vergeet niet dit zeer belangrijke punt toe te voegen: zorgen voor een up to date energielabel.
Het welbekende energielabel (van A++++ tot en met G) geeft aan hoe energiezuinig het huis is in vergelijking met soortgelijke woningen. Deze informatie is belangrijk voor uw nieuwe koper of huurder. Het is zelfs wettelijk verplicht om het label en bijbehorende energieprestatierapport te delen. Ook telt het energielabel zwaar mee voor de puntentelling van huurwoningen, die bepaalt of de huurprijs gereguleerd wordt.
Is uw energielabel verlopen of afwezig? Dan is het zaak om deze aan te vragen bij een gecertificeerde partij. Het liefst één die snel, betrouwbaar en efficiënt werkt. Neem snel contact op met Parel Beheer om uw energielabel op te stellen en te registreren.
Een energielabel: hoe is het opgebouwd?
Het energielabel van uw woning wordt vastgesteld door een gecertificeerde energieadviseur. Tijdens het huisbezoek gaat de adviseur de belangrijke factoren na die het energieverbruik bepalen. Denk aan:
Ø het woningtype
Ø het bouwjaar
Ø woningoppervlakte
Ø ventilatiesysteem
Ø eventuele zonnepanelen of zonneboiler
Ø type verwarming
Ø type glas
Ø vloer-, dak- en gevelisolatie
Als de adviseur deze informatie heeft, slaat hij aan het berekenen. Hij schat in hoeveel energie benodigd is voor de (water)verwarming, ventilatie en koeling van uw woning. Ook neemt hij in deze berekening mee hoeveel energie uit duurzame bronnen wordt opgewekt. Vervolgens stelt hij het energielabel vast, van A++++ tot G.
Waarom is een up to date energielabel belangrijk?
Er zijn meerdere redenen waarom het essentieel is om een recent vastgesteld energielabel en prestatierapport aan te vragen.
Ten eerste is het simpelweg wettelijk verplicht. Uw koper of huurder moet inzage krijgen in het energieverbruik van de woning. Energielabels zijn maximaal 10 jaar lang geldig en lang niet elke woningeigenaar heeft zo’n recente registratie.
Ten tweede is het verstandig om een nieuwe registratie aan te vragen na nieuwe verduurzamingsmaatregelen. Heeft u zonnepanelen laten plaatsen of uw ramen vervangen? Dan kan uw label naar boven bijgesteld worden.
Zo’n nieuw label heeft positieve gevolgen voor de vraag- of huurprijs van uw woning. Verkoopt u uw woning? Dan is het uiteraard prettig als uw vraagprijs gunstig uitvalt dankzij een sterk energielabel.
Maar dit effect kan nog veel meer impact hebben als u uw woning verhuurt. Vanaf 2024 moet elke verhuurder namelijk een puntensysteem toepassen, zoals nu al gebruikelijk is bij sociale huurwoningen. De huurwoning ontvangt een score op basis van kenmerken zoals de oppervlakte van de kamers en de eventuele buitenruimtes. Nu mag voor een woning tot 142 punten de hoogst mogelijke huur voor een sociale huurwoning worden gevraagd: circa 760 euro per maand. Bij een hoger puntenaantal is de huur vrij.
Volgens minister De Jonge zal het puntenaantal waarbinnen de huur gereguleerd wordt, stijgen naar 187 punten of zelfs 232 punten (huurprijs tussen 1000 en 1250 euro). Dat betekent dat een fors aantal huurwoningen in het middensegment, waarvan de huur nu vrij te bepalen is, vanaf 2024 een voorgeschreven huurprijs heeft.
Omdat uw energielabel een forse invloed heeft op de uiteindelijke puntentelling, is het verstandig om een up to date registratie aan te vragen voor de woning die u wil verhuren. Zo weet u precies waar u aan toe bent.
Hoe regelt u een nieuw energielabel?
Wilt u een energielabel en energieprestatierapport aanvragen? Parel Beheer werkt met een gecertificeerde energieadviseur. Wij werken snel en betrouwbaar en houden altijd korte lijntjes. Neem nu contact op om een afspraak in te plannen.