Energielabel. Hoe en wanneer vraag je deze aan?

Energielabel. Hoe en wanneer vraag je deze aan?
22 augustus 2018 Jan Willem Hens
Energielabel

Een Energielabel. Wat is dat?

VvE Beheer Amsterdam, wat is dat eigenlijk. Wat moet ik daar mee? De officiële naam hiervoor is Energielabel Woningen en is in 2005 ingevoerd aldus VvE Beheer Amsterdam. VvE Beheer Amsterdam zei hierover het volgende:  Wie zijn huis of woning verkoopt of verhuurt moet deze definitief maken. Dat is de verantwoording van eigenaar zegt VvE Beheer Amsterdam. Als je de label niet kunt tonen bij verhuur of verkoop van de woning riskeer je een boete van € 450,–. Bij de verkoop van de woning controleert de notaris de aanwezigheid hiervan. Zonder label mag de notaris de woning niet transporteren. Met andere worden: zonder verkoop of verhuur je geen woning aldus VvE Beheer Amsterdam. In 2005 heeft elke woning een voorlopige Energielabel Woningen ontvangen (meestal de laagste categorie F).

 

VvE Beheer Amsterdam. Hoe kom ik aan een energielabel?

Volgens VvE Beheer Amsterdam hebben alle woningen in 2005 een voorlopige label ontvangen. Dit kan je lezen op Energielabel.nl VvE Beheer Amsterdam heeft al vaak voor zijn appartementseigenaren deze aangevraagd. Volgens VvE Beheer Amsterdam is dat een fluitje van een cent! Voor verhuurders speelt de Energielabel ook een rol in het bepalen van de maximale toegestane huur. Met andere woorden. Hoe hoger deze is, hoe meer huur je mag vragen. Verhuurders hebben dus belang bij een zo hoog mogelijke label stelt VvE Beheer Amsterdam. Let op: Energielabel G is het laagst, A is het hoogst. Net zoals bij bijvoorbeeld wasmachines. Hoe lager de letter, hoe zuiniger het huis. Maar hoe kan je nu zorgen dat je bijvoorbeeld van een D label naar een B label gaat? Door energiebesparende maatregelen te nemen!

 

Wat kan een VvE doen voor een goed energielabel?

VvE Beheer Amsterdam volgt vaak de adviezen van Milieu Centraal. Deze hebben goede tips en bespaaradviezen voor een beter geïsoleerde woning. En dus een betere Energielabel geeft VvE Beheer Amsterdam aan. Je kan aan de volgende maatregelen denken:

  • Zonnepanelen
  • HR++ glas
  • Zonneboiler
  • Warmtepomp
  • Spouwmuurisolatie
  • Isoleren (schuin) dak
  • Isoleren vloer

Al met al kan dit snel zo’n € 2000 per jaar op de energierekening schelen. Afhankelijk van je gebruik uiteraard. De gemiddelde investering om dit te realiseren is ongeveer € 20.000,– Maar let op natuurlijk. Dit zijn gemiddelden. Veel hangt natuurlijk af van je huidige energieverbruik en de huidige staat van de woning. Snel aan de slag het is de moeite waard zegt VvE Beheer Amsterdam. De Energielabel. Denk eraan!