Bent u eigenaar van een deel van een bedrijfspand?
Dan vraagt u zich misschien af of het nodig is om deel uit te maken van een Vereniging van Eigenaren (VvE).
Het antwoord is ja, ook bedrijfspanden kunnen deel uitmaken van een VvE. In deze blog leggen wij uit waarom dit belangrijk is en wat de regels zijn voor een VvE voor bedrijfspanden.
Bedrijfspand VvE: hoe zit dat?
Net als bij particuliere woningen, hebben bedrijfspanden gemeenschappelijke delen. Deze delen worden vastgelegd in de splitsingsakte en het modelreglement. Gemengde gebouwen, zoals winkels en woningen, kunnen bijvoorbeeld in dezelfde VvE zitten.
In de splitsingsakte voor bedrijfspanden wordt onder andere geregeld uit welke appartementsrechten het pand bestaat, wat de bestemming is van deze rechten, hoe de lasten verdeeld worden en hoe het stemrecht geregeld is.
Wat zijn de regels voor een bedrijfspand VvE?
De regels voor een VvE voor bedrijfspanden zijn hetzelfde als voor particuliere woningen.
Ten eerste zijn de regels vastgelegd in de splitsingsakte en ten tweede in het modelreglement.
Het modelreglement bevat de praktische regels, zoals:
- bepalingen over het bestuur
- regels voor de vergadering
- regels rondom verzekeringen
- wat tot de gemeenschappelijkheid van de VvE behoort.
Het is belangrijk dat de VvE zich aan deze regels houdt, tenzij er in de splitsingsakte aanpassingen zijn opgenomen. Het is daarom altijd essentieel als VvE-lid om zowel de splitsingsakte als het modelreglement te lezen.
VvE-beheer van uw bedrijfspand uitbesteden?
Professioneel VvE-beheer is tegenwoordig steeds aantrekkelijker. Hoe komt dit?
De regelgeving voor VvE’s wordt steeds strenger en er komt nieuwe wetgeving bij, zoals de wettelijke spaarplicht. Bij taxaties voor hypotheken wordt hier ook steeds meer op gelet.
Het ontbreken van een Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) bij de VvE kan bijvoorbeeld leiden tot een lagere getaxeerde waarde. Banken en hypotheekverstrekkers worden steeds strenger.
Een professionele VvE-beheerder is verantwoordelijk voor het technisch beheer, maar ook voor het administratieve en financiële beheer van de VvE, inclusief bedrijfspanden. Dit voorkomt veel kopzorgen en administratieve rompslomp, en is gunstig voor de waarde van uw bedrijfspand.
Kortom, een VvE voor een bedrijfspand is net zo belangrijk als voor particuliere woningen. De regels zijn hetzelfde en het is belangrijk om professioneel VvE-beheer te hebben. Dit kan bijdragen aan de waarde van het pand en voorkomen dat er problemen ontstaan binnen de VvE.