Voorkeursrecht: als u lid bent van een Vereniging van Eigenaars (VvE) heeft u dat woord misschien wel eens voorbij horen komen.
Maar veel VvE-leden weten niet precies wat deze regel inhoudt en welke invloed het kan hebben. Daardoor kunnen ze voor onaangename verrassingen komen te staan.
Hoe voorkeursrecht precies werkt, leggen wij uit in deze blog.
Voorkeursrecht bij VvE’s: hoe werkt het?
Een Vereniging van Eigenaars (VvE) heeft mogelijk een voorkeursrecht bij de verkoop van een appartementsrecht. Dit voorkeursrecht kan dan in de splitsingsakte van de VvE staan.
Dit houdt in dat de betreffende appartementseigenaar een aanbiedingsplicht heeft aan de overige leden van de VvE. Meestal gaat het om voorkeursrecht op aanpalende appartementsrechten, zoals bergingen, kelderboxen, garageboxen of parkeerplekken die zich onder het gebouw bevinden. Het gaat dus vaak om objecten die min of meer verbonden zijn aan de appartementen.
Waarom hebben sommige VvE’s een voorkeursrecht?
Waarom hebben VvE’s deze voorkeursrechten in hun splitsingsakte staan?
Dit is om te voorkomen dat er te veel elementen van het gebouw, zoals bergingen en parkeerplaatsen, in handen komen van buitenstaanders.
De rol van notarissen
Notarissen controleren formeel het voorkeursrecht van de VvE. Zij moeten de splitsingsakte en het modelreglement hierop nazien.
Het is belangrijk om te weten dat de VvE het voorkeursrecht nooit kan vastleggen in een Huishoudelijk Reglement of in de notulen van een ALV. Alleen de splitsingsakte is leidend.
Daarom is het belangrijk om goed op te letten en u te laten adviseren door uw VvE-beheerder of notaris.
Hoe werkt het VvE-voorkeursrecht in de praktijk?
U wilt een parkeerplek verkopen onder het appartementencomplex. Hoe werkt het voorkeursrecht dan?
Stel: u wilt deze plek verkopen voor € 38.000,–. Dan moet u de plek eerst aanbieden aan de overige eigenaren. U mag hierbij ook andere eisen stellen, zoals verkoop zonder financieel voorbehoud. Meestal meldt u dit aanbod aan het bestuur, dat vervolgens de leden van de VvE informeert. Zij hebben dan een vaste termijn, vaak twee weken, de tijd om dit bod te accepteren.
Meldt niemand zich? Dan mag de parkeerplaats worden verkocht onder dezelfde voorwaarden.
Let op: u mag de parkeerplaats dan niet verkopen voor een lagere prijs. Dan geldt het voorkeursrecht van de VvE weer. U mag de parkeerplaats wel voor meer dan € 38.000 verkopen zonder de VvE weer te informeren.
Komt u er niet uit? Neem dan eens contact op met een professionele VvE-beheerder, zoals Parel Beheer.