‘Professioneel VvE-beheer: is dat wel echt nodig? Dat is toch veel te duur? En meestal krijg je de beheerder niet eens te pakken als er wat is.’
Veel huiseigenaren hebben hun twijfels bij het uitbesteden van hun VvE-beheer. Dat is niet verwonderlijk, want over professioneel VvE-beheer bestaan hardnekkige misverstanden. En dat is zonde. Want hierdoor lopen huiseigenaren de vele voordelen mis die VvE-beheer te bieden heeft.
In deze blog onthullen we de waarheid achter enkele veelvoorkomende misverstanden.
Vier misverstanden over professioneel VvE-beheer
‘Het uitbesteden van VvE-beheer is veel te duur.’
Een veelgehoord misverstand is dat het uitbesteden van het VvE-beheer te duur is. Ja, er zijn kosten verbonden aan het inschakelen van een professioneel beheerkantoor, maar deze kosten wegen vaak op tegen de voordelen en bespaarmogelijkheden.
Een beheerder werkt veel efficiënter dan particuliere VvE-leden en kan kosten besparen door schaalvoordeel. Bovendien helpt een beheerder u bij het nemen van beslissingen die de waarde van uw woning kunnen verhogen.
Tot slot beschikt een professionele VvE-beheerder vaak over een uitgebreid netwerk van vakmensen, waardoor terugkerend en grootschalig onderhoud goedkoper kan zijn.
‘Een VvE-beheerder vertraagt alleen maar, zo kunnen we minder snel schakelen.’
Een ander misverstand is dat een beheerder alle VvE-processen vertraagt.
In werkelijkheid kan een professioneel beheerkantoor juist zorgen voor een gestroomlijnde en efficiënte afhandeling van zaken.
Of het nu de planning van een VvE-vergadering betreft, het opvragen van offertes of het regelen van debiteurenbeheer, voor een professionele beheerder is het de core business. Particuliere leden hebben drukke agenda’s en moeten deze tijdrovende taken soms uitstellen of snel tussen de bedrijven door doen.
Door het uitbesteden van het VvE-beheer kunt u profiteren van een professionele aanpak en bespaart u tijd en moeite.
‘Een VvE-beheerkantoor is onpersoonlijk en de communicatie verloopt vaak stroef.’
Een veelvoorkomend misverstand is dat een VvE-beheerkantoor onpersoonlijk is.
Goede, kleinschalige beheerkantoren hebben juist persoonlijke service en communicatie hoog in het vaandel staan. Ze werken samen met de VvE om de belangen van de eigenaren te behartigen en streven naar een goede relatie met de leden.
Professionele VvE-beheerkantoren zijn bereikbaar, betrokken en staan klaar om vragen en problemen op te lossen.
Sommige beheerders, zoals Parel Beheer, hebben zelfs bereikbaarheidsgaranties, zodat je zeker weet dat je binnen vier werkuren antwoord hebt.
‘Een slapende of inactieve VvE is geen probleem, geen haan die daarnaar kraait.’
Maakt u deel uit van een slapende of inactieve VvE? En heeft geen enkel lid tijd om de VvE nieuw leven in te blazen?
Een slapende VvE betekent dat er geen actief bestuur is en dat belangrijke zaken niet worden aangepakt. Dit kan leiden tot verwaarlozing van het gebouw, achterstallig onderhoud en juridische complicaties. Het is namelijk zelfs wettelijk verplicht om een actieve VvE te hebben.
Als uw VvE slaapt, heeft dit ook een ongunstige invloed op de waarde van uw woning: potentiële kopers zitten hier begrijpelijkerwijs niet op te wachten.
Het is belangrijk om de VvE actief te houden en verantwoordelijkheden goed te beheren. Een professioneel beheerkantoor kan helpen om de VvE nieuw leven in te blazen en de benodigde taken op zich te nemen.