Inactieve VvE. Tijd om te activeren.

Inactieve VvE. Tijd om te activeren.
18 september 2020 Jan Willem Hens
Inactieve VvE

EenWat is een Inactieve VvE?

 

Een inactieve VvE wordt ook wel een slapende VvE genoemd. Deze VvE’s zijn niet ingeschreven in de Kamer van Koophandel. Hebben geen bestuur. En ook geen eigen bankrekening. Alles wat wel verplicht is. Dit ligt allemaal vast in de Wet verbetering functioneren VvE. Hierin zijn de onder andere de volgende zaken vastgelegd (zonder compleet te zijn):

Spaarplicht. Een VvE moet sparen. Daarover later meer. Dit kan op basis van 0,5% van de herbouwaarde. Of als er  een actueel MJOP is. Ben je lid van een inactieve VvE? En wil je je appartement verkopen? Grote kans dat de kopenede partij bij de hypotheekaanvraag de hypotheek niet rond krijgt. Banken en hypotheekverstrekkers beoordelen ook de VvE

Spaarplicht VvE

De Wet Verbetering Functioneren Vereniging van eigenaars is duidelijk. Er moet gespaard worden voor onderhoud. Lees meer hierover op de site van de Rijksoverheid. Wat houdt de spaarplicht in?

De VvE moet 0,5% van de herbouwaarde jaarlijks reserveren voor groot onderhoud. En de herbouwwaarde is de verzekerde waarde voor de opstal. Een Inactieve VvE voldoen hier uiteraard niet aan. De wet geeft echter ook de mogelijkheid om het onderhoud te financieren zonder een reservering voor groot onderhoud. De voorwaarde hiervoor is:

  1. Of minimaal 80% moet accoord zijn om niet te reserveren. Zij moeten wel onmiddellijk kunnen betalen als en onderhoud nodig is.
  2. Of de VvE beschikt over een bankgarantie dat er voldoende middelen zijn.

 

MJOP

Als VvE beheerder in Amsterdam maken wij het vaak mee. Een VvE heeft geen MJOP. Dan komt de financiering door de nieuwe eigenaar niet rond. Of tegen een hogere rente. De VvE kan dan op basis van deze MJOP gericht reserveren. Ook dit doet een inactieve VvE zelden of nooit. De wetgever heeft wel een aantal eisen gesteld aan een MJOP:

  • Deze moet een looptijd van minimaal 10 jaar hebben. Laat je dus nu een MJOP maken met een looptijd van 15 jaar? Moet deze over 5 jaar worden geactualiseerd.
  • Welke onderhoud- en herstelwerkzaamheden in deze periode moeten plaatsvinden en wat de kosten hiervan zijn.

Een MJOP is specialistenwerk. Laat deze bijvoorbeeld opstellen door een bouwkundige. VvE activeren? Lees hier verder.