Dakterras aanleggen? Hier moet u aan denken

Dakterras aanleggen? Hier moet u aan denken
3 juli 2024 parelbeheer
Op deze afbeelding is een dakterras te zien.

Nu de dagen langer en warmer worden, is er niets fijner dan lekker in de tuin of op het balkon te zitten. Maar wat als u geen tuin of balkon heeft? Voor veel mensen met een bovenwoning klinkt een dakterras dan als de ideale oplossing, vooral in steden zoals Amsterdam waar de meeste mensen geen tuin hebben. Maar mag u zomaar een dakterras aanleggen? In deze blog gaan we hier dieper op in. We leggen uit wat wel en niet mag, en waar u allemaal aan moet denken.

Afspraken vastleggen met de VvE

Voordat u een dakterras aanlegt op uw bovenwoning, is het belangrijk om te achterhalen of het dak gemeenschappelijk eigendom of privégebruik is binnen de VvE. In de meeste VvE’s valt het dak onder ‘gemeenschappelijk eigendom’. Dit betekent dat alle eigenaren samen betalen voor reparaties, beheer en onderhoud van het dak. Ook beslissen ze gezamenlijk over het gebruik van het dak. Daarom is het belangrijk om de splitsingsakte te raadplegen voordat u begint met het bouwen van het dakterras.

Als het dak onder ‘gemeenschappelijk eigendom’ valt, maar u wilt toch graag een dakterras aanleggen, kunt u toestemming vragen aan de VvE. Deze toestemming moet worden gegeven met een volledige meerderheid van de uitgebrachte stemmen (Modelreglement 1992 – artikelen 9 en 37). Houd er rekening mee dat, zelfs met toestemming, het dakterras mogelijk tijdelijk mag zijn.

Wanneer splitsingsakte wijzigen?

Wilt u het dakterras permanent maken? Dan zal de splitsingsakte gewijzigd moeten worden. Bij deze procedure zijn alle eigenaren betrokken. U moet een notaris inschakelen om de wijziging in de splitsingsakte door te voeren. Daarnaast heeft u ook hier toestemming nodig van de VvE voor het aanleggen van het dakterras. Bij het wijzigen van de splitsingsakte moet u dus rekening houden met de volgende stappen:

  • Notaris inschakelen: Een notaris moet de wijziging van de splitsingsakte officieel vastleggen.
  • Toestemming van de VvE: De wijziging moet worden goedgekeurd door de VvE met een volledige meerderheid van de uitgebrachte stemmen.
  • Kosten: Houd er rekening mee dat de kosten voor het wijzigen van de splitsingsakte, evenals de kosten voor het dak(deel) en het dakterras, geheel voor uw eigen rekening zullen zijn.
  • Gemeentelijke vergunningen: Afhankelijk van uw locatie, moet u mogelijk ook een bouwvergunning van de gemeente verkrijgen voor de aanleg van het dakterras.
  • Technische keuring: Het is verstandig om een technische keuring te laten uitvoeren om ervoor te zorgen dat het dak de extra belasting van het dakterras kan dragen.

Welke gevolgen kunnen voorkomen als u geen toestemming krijgt? 

Stel dat u toch een dakterras aanlegt zonder toestemming van de VvE op een gemeenschappelijk dak. Wat zijn dan de mogelijke gevolgen? Allereerst kan de VvE u aanspreken op het niet naleven van de regels die zijn vastgelegd in de splitsingsakte. Dit kan leiden tot juridische stappen en mogelijk hoge boetes of kosten voor het verwijderen van het dakterras.

Daarnaast kan het aanleggen van een dakterras zonder toestemming ook zorgen voor spanningen binnen de VvE of zelfs leiden tot conflicten met mede-eigenaars. Dit kan gaan over eigendomsrechten, gebruik van gemeenschappelijke ruimtes of eventuele waardevermindering van het gebouw.

Het is daarom altijd verstandig om vooraf goed geïnformeerd te zijn en de juiste procedures te volgen voordat u besluit een dakterras aan te leggen op een gemeenschappelijk dak. Zo voorkomt u onnodige problemen en spanningen binnen de VvE.

Hoe kan u Parel Beheer helpen?

Bij Parel Beheer begrijpen we hoe belangrijk het is dat uw VvE goed functioneert. Wij bieden uitgebreide ondersteuning om ervoor te zorgen dat alles volgens de regels verloopt en dat uw VvE efficiënt wordt beheerd. Onze diensten omvatten niet alleen financieel beheer en juridische ondersteuning, maar wij zorgen ook voor een heldere communicatie tussen alle eigenaren.

Door samen te werken met Parel Beheer, zorgt u ervoor dat alle administratieve taken soepel verlopen en dat beslissingen op een transparante wijze worden genomen. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over hoe wij u kunnen helpen.