Buiten schilderen? Hier moet u op letten binnen uw VvE

Buiten schilderen? Hier moet u op letten binnen uw VvE
8 juli 2024 parelbeheer

Nu de zomer er eindelijk is, is het buitenschilderwerk van uw appartementengebouw wellicht aan vernieuwing toe. Maar voordat u een kwast oppakt of een schilder inhuurt, zijn er binnen uw VvE enkele belangrijke zaken om rekening mee te houden. In deze blog nemen we u mee door wat u moet weten over buitenschilderwerk binnen uw VvE, van verantwoordelijkheden tot praktische tips.

Verantwoordelijkheden en procedures binnen de VvE

Binnen een VvE zijn duidelijke regels en afspraken over wie verantwoordelijk is voor het onderhoud van gemeenschappelijke delen, zoals buitenschilderwerk. Deze verantwoordelijkheden zijn vastgelegd in de splitsingsakte, waarin staat welke delen van het gebouw gemeenschappelijk eigendom zijn.

Voor het schilderen van de buitenkant van het gebouw is meestal toestemming nodig van de VvE. Deze toestemming wordt tijdens een vergadering verkregen, waarbij een meerderheid van stemmen beslist of het schilderwerk kan worden uitgevoerd. De kosten worden verdeeld over alle eigenaren, afhankelijk van hun aandeel in het gebouw zoals vastgelegd in de splitsingsakte.

Het is verstandig om vooraf een gedetailleerde begroting te maken voor het buitenschilderwerk. Zo heeft u een overzicht van alle kosten, zoals voorbereidingswerk, verf en arbeidsuren. Dit voorkomt verrassingen en zorgt ervoor dat u goed voorbereid bent op financiële verplichtingen binnen de VvE.

Gemeenschappelijke kosten

De kosten voor buitenschilderwerk vallen dus onder de gemeenschappelijke kosten en worden verdeeld over alle eigenaren. Naast buitenschilderwerk omvatten gemeenschappelijke kosten ook het onderhoud, beheer en soms vernieuwing van andere gedeelde delen van het gebouw, zoals gevels, daken en trappenhuizen.

Door regelmatig onderhoud te plegen aan de buitenkant van het pand, zoals schilderwerk, wordt de levensduur verlengd en blijft de waarde van de appartementen behouden. Bovendien draagt goed onderhoud bij aan de uitstraling van het gebouw. Het is daarom van belang dat uw VvE regelmatig de staat van het buitenschilderwerk controleert en tijdig onderhoud plant.

Communicatie en planning

Een gedetailleerde begroting is belangrijk, maar goede communicatie binnen uw VvE is net zo essentieel wanneer u buitenschilderwerk wilt uitvoeren. Zorg er dan ook voor dat alle eigenaren tijdig worden geïnformeerd over de planning, kosten en verwachte overlast.

Organiseer voorafgaand aan het schilderwerk een vergadering waarin al deze details worden besproken. Dit geeft eigenaren de gelegenheid om vragen te stellen en zorgt ervoor dat verwachtingen worden gemanaged. Mogelijke zorgen of bezwaren kunnen dan ook tijdig worden besproken en opgelost.

Hoe kan u Parel Beheer helpen?

Bij Parel Beheer begrijpen we het belang van een goed functionerende VvE. Onze diensten omvatten niet alleen het coördineren van onderhoudsprojecten zoals buitenschilderwerk, maar ook het opstellen van gedetailleerde begrotingen, het beheren van financiën en het faciliteren van heldere communicatie binnen de VvE. Door met Parel Beheer samen te werken, kunt u erop vertrouwen dat uw VvE efficiënt wordt beheerd. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over hoe wij u kunnen helpen.