Als appartementseigenaar wilt u uiteraard dat uw VvE op rolletjes loopt. Een goed beheerd gebouw scheelt namelijk kopzorgen, levert woonplezier op en is voordelig voor de waarde van uw woning. Maar het zorgvuldig beheren van een VvE kan zeer veel tijd kosten, zeker wanneer het om een grootschalig wooncomplex gaat. Voor u het weet, brengt u uw vrije avonduren door met talloze VvE-klusjes, zoals het opvragen van offertes en controleren van kasboeken.
Wanneer het werk u boven het hoofd dreigt te stijgen, is er een oplossing: uw VvE beheer uitbesteden. Maar een VvE beheerder inschakelen, hoe gaat dat in zijn werk? Welke voordelen en nadelen kleven hieraan? En is dit een geschikte optie voor uw VvE? Dit zetten wij voor u op een rijtje.
Wat is een VvE beheerder?
Een VvE beheerder biedt ontzorging voor alle VvE-gerelateerde taken. Denk hierbij aan:
Hieronder valt bijvoorbeeld het opstellen van de jaarbegroting en jaarrekening, het opstellen en beheren van het MJOP (Meerjarenonderhoudsplan), het berekenen van de maandelijkse bijdrage en nog veel meer.
Een gezonde, actieve VvE vraagt om nauwkeurige administratie. Daarbij hoort onder andere het voorbereiden en organiseren van Algemene Ledenvergaderingen, het verzorgen van vergadernotulen en het naleven van eerdere besluiten, de boekhouding en het debiteurenbeheer. Ook het opstellen en beheren van de ledenadministratie en het huishoudelijk reglement valt hieronder.
U wilt dat uw wooncomplex zo grondig mogelijk onderhouden wordt. Maar wat komt daar veel werk bij kijken! Denk aan het opvragen en vergelijken van onderhoudsoffertes, regelen van de periodieke schoonmaak, de kleine klusjes onderverdelen en klaar staan bij noodmeldingen. Als u uw technisch beheer belegt bij een VvE beheerder, neemt hij u dit allemaal uit handen.
Bij de meeste VvE beheerders kunt u een pakket op maat samenstellen. U kunt kiezen voor volledige ontzorging of slechts één of meerdere onderdelen uitbesteden, zoals enkel financieel en administratief beheer.
Wat zijn de voordelen van een VvE beheerder?
U bespaart veel tijd
Zorgvuldig VvE beheer vraagt veel toewijding en tijd, zeker in drukke tijden, zoals tijdens een verduurzamings- of verbouwproject. Omdat de meeste huiseigenaren er ook een baan op nahouden, betekent dit dat veel in de avonduren moet gebeuren. Niet bepaald handig, zeker wanneer u bijvoorbeeld offertes moet opvragen voor bedrijven die alleen bereikbaar zijn onder werktijd.
Een VvE beheerder neemt u dergelijke klussen uit handen en werkt wél onder werktijd, zodat hij of zij sneller stappen zal kunnen zetten. Beheer is immers hun dagtaak.
VvE beheerders kunnen scherpere prijzen regelen
Komt er een onderhoudsklus aan? Natuurlijk is het altijd verstandig als VvE om meerdere offertes uit te vragen. Maar het is geen garantie dat u dan de beste prijzen krijgt. VvE beheerders werken echter vaak met collectiviteitsafspraken. Zo krijgt u gegarandeerd de scherpste offertes.
Een administratieve spin in het web
Welke leden moeten welke maandelijkse bijdrage betalen? Moeten er achterstallige betalingen geïnd worden? Is de ledenadministratie up-to-date? Zijn alle offertes en facturen goed terugvindbaar opgeslagen? Zeker bij een grote VvE kunnen deze klusjes u flink boven het hoofd uitstijgen. Een VvE beheerder zorgt voor grip en overzicht en is daarmee de ideale ontzorger.
Pro-actief financieel beheer
Iedere VvE is verplicht om een MJOP te hanteren. Maar niet elk MJOP wordt even nauwkeurig opgesteld of nageleefd. Zo kan een VvE voor onaangename verrassingen komen te staan, bijvoorbeeld wanneer het onderhoudsbudget ontoereikend blijkt voor een noodreparatie. Een VvE beheerder zal anticiperen op zoveel mogelijk situaties en het budget hierop afstemmen. Zo is de kans klein dat u onverwacht zelf de portemonnee zal moeten trekken.
Bestuurlijke ondersteuning
Jaarlijkse ledenvergaderingen inplannen, voorbereiden, begeleiden, notuleren… Dit zijn geen klussen waar de gemiddelde huiseigenaar dagelijks mee te maken krijgt. Een goede VvE beheerder zal voor de nodige bestuurlijke ondersteuning zorgen, zodat het besluitproces soepel verloopt en de leden zich op de inhoud kunnen focussen.
Een onafhankelijke partij
Is uw VvE bestuurder tevens uw vervelende buurman? Dat kan voor lastige situaties zorgen tijdens conflicten. Een VvE beheerder inschakelen betekent kiezen voor een objectieve, onafhankelijke partij die zonder belangenverstrengeling eventuele conflicten zal kunnen oplossen.
Past een VvE beheerder bij mijn VvE?
Kleven er ook nadelen aan het inschakelen van een VvE beheerder? Dat ligt aan uw situatie.
Wanneer u gewend bent om zeer korte lijntjes te houden met uw VvE bestuur en dit probleemloos verloopt, kan het de voorkeur hebben van VvE om dit zo te houden.
In de meeste gevallen levert een VvE beheerder echter netto enkel voordelen op. U woont prettig en zorgeloos in een goed onderhouden gebouw, zonder financiële zorgen voor de toekomst én met volledige ontzorging op financieel en administratief gebied.
Benieuwd wat een VvE beheerder voor uw VvE kan betekenen? Neem dan snel contact op.