De VvE-verzekering: welke zijn nodig?
Als Vereniging van Eigenaren (VvE) ben je vaak verplicht om verschillende verzekeringen af te sluiten. Hoe zit dat precies? Welke VvE-verzekering past bij welke situatie?
Het korte antwoord: een ‘opstalverzekering VvE’ is wettelijk verplicht om af te sluiten. In sommige gevallen is het VvE-bestuur ook verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering (AvB) af te sluiten. Dit is echter niet wettelijk precies. In enkele gevallen is een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor de VvE ook raadzaam.
Hoe dit precies zit, leggen wij in deze blog uit.
Let op: VvE Beheer Amsterdam is geen deskundige verzekeringsagent. En niet bevoegd te adviseren omtrent verzekeringen. Daarvoor moet het bestuur van de VvE advies inwinnen bij een Verzekeringstussenpersoon. Deze heeft de relevante vergunningen hiervoor. Wel kan VvE Beheer Amsterdam natuurlijk in het kort uitleggen wat deze drie verzekeringen voor dienen. En waar je bij VvE-verzekeringen op moet letten.
VvE-verzekeringen. Waar moet je op letten en hoe zit het met de herbouwwaarde?
Opstalverzekering VvE
De opstalverzekering dekt schade aan het gebouw. Bijvoorbeeld veroorzaakt door brand, water- of stormschade. Maar ook inbraakschade. Dit is uiteraard cruciaal, en daarom is de opstalverzekering wettelijk verplicht voor VvE’s.
Zorg ervoor dat bij de opstalverzekering de juiste herbouwwaarde verzekerd is. Kort gezegd is de herbouwwaarde hoeveel geld het kost om het gehele pand opnieuw op te bouwen. Zorg ervoor dat deze waarde om de paar jaar opnieuw wordt vastgesteld. Voor VvE-verzekeringen is dat van belang. Overleg hierover met je verzekeringsadviseur. Daarnaast kan je de opstalverzekering bijvoorbeeld uitbreiden met een glasverzekering.
Aansprakelijkheidsverzekering VvE
Ook het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering is belangrijk. Met deze verzekering dekt de VvE aansprakelijkheid af. Bijvoorbeeld als de boom in de gemeenschappelijke tuin omvalt. Of een dakpan op een voorbijganger terecht komt.
Een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten is geen wettelijke verplichting voor een VvE. Wel is het vaak zo dat in de splitsingsakte van de VvE staat dat een dergelijke verzekering verplicht is. Sla er bij twijfel de splitsingsakte dus goed op na.
Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering VvE
Deze verzekering is niet wettelijk verplicht en wordt meestal ook niet vermeld in de splitsingsakte. Toch is het voor het VvE-bestuur het overwegen waard.
Een bestuurder kan namelijk als particulier aansprakelijk gesteld worden voor eigen fouten of nalatigheden bij het uitoefenen van de functie. De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering VvE beschermt het privévermogen van bestuurders tegen schadeclaims.
Wees kritisch op je verzekeringen
Nog een tip over VvE-verzekeringen. Houdt regelmatig je verzekeringsportefeuille tegen het licht. Het loont de moeite om elke paar jaar naar je verzekeringen te kijken. Wees ook kritisch op je verzekeringstussenpersoon. Ook deze willen nog weleens verbonden zijn aan een verzekeraar.
Parel Beheer is niet gebonden aan een verzekeraar en / of tussenpersoon. Parel VvE Beheer Amsterdam laat de keuze van een verzekering over aan de VvE.