Vastgoedbeheer. De financiële aspecten

Vastgoedbeheer. De financiële aspecten
23 oktober 2020 Jan Willem Hens
Vastgoedbeheer

Vastgoedbeheer

Vastgoedbeheer vergt financieel inzicht. En een beetje technische kennis. Vastgoed kent zo haar specifieke fiscale aspecten. Wat zijn belangrijke fiscale regelingen voor de vastgoedbelegger?

Het meest in het oog springend zijnde te hanteren tarief overdrachtsbelasting. Is dat nu 0%, 2% of 8%? Daarnaast in welk fiscaal regime passen de inkomsten en uitgaven? Is dat Box 1? Of toch Box 3?

Vanaf 1-1-2021 betalen beleggers 8% overdrachtsbelasting. Dat was 2%. Een flinke sprong. En een hap uit toekomstig rendement. Of gaan de huren omhoog? Dit laatste is wat veel experts verwachten.  En dan de inkomsten. Box 1 of Box 3? Dit moet je goed overleggen met je fiscale adviseur. Dit om verassingen te voorkomen.

Vastgoed beheer. De toekomst

Wat is de toekomst van investeringen in vastgoed? Dat is moeilijk te zeggen. Wat wel duidelijk is dat er een aantal externe factoren zijn die de waarde en rendement van de investeringen bepalen.

  1. Wat wordt het overheidsbeleid. Met de aanpassen van de overdrachtsbelasting zie je dat de overheid wil ingrijpen in de huurmarkt.
  2. Hoe gaan de rente zich ontwikkelen. Blijft deze laag? Of gaat deze stijgen en gaan de huizenprijzen omlaag?
  3. Gaat de overheid nu eindelijk veel huurhuizen bouwen? Dat kan de huurprijzen onder druk zetten.

Zorg dat je als belegger goed op de hoogte bent van deze ontwikkelingen. Vastgoedbeheer is hard werken!

Relatie met de VvE

In grote steden zoals Amsterdam zitten appartementen altijd in een Vereniging van Eigenaars. En die kan invloed hebben op je huurrendement. Zijn de servicekosten hoog vanwege achterstallig onderhoud? Staat de VvE short stay of AirBnB toe? Wat zegt het huishoudelijk reglement hierover?

Overweeg je een investering in bijvoorbeeld Amsterdam als pensioenvoorziening? Of voor je studerende kinderen? Neem dan bijvoorbeeld contact op met Parel Vastgoedbeheer Amsterdam.

Lokale kennis van de markt is belangrijk voor een goede investering. Bij een vastgoedbeheerder kan je terecht voor commercieel en technisch vastgoedbeheer. Bij investeringen in vastgoed is onderzoek in de lokale markt daarom van grootbelang. Bezint eer ge begint! Vastgoedbeheer. Belangrijker dan je denkt.