Subsidie rijksmonument: kan dit ook met een VvE?

Subsidie rijksmonument: kan dit ook met een VvE?
11 november 2019 Jan Willem Hens

Amsterdam is verschillende soorten monumenten rijk, waaronder rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en beschermde stadsgezichten. Als eigenaar van een rijksmonument vraagt u zich wellicht af of u in aanmerking komt voor subsidies. 

En hoe zit het wanneer u tegelijkertijd onderdeel bent van een VvE, bijvoorbeeld wanneer u een appartement bezit in een monumentaal pand? Deze blog gaat dieper in op deze vraagstukken.

Eerste check voor subsidie rijksmonument: welk type monument bezit u?

Om subsidies aan te vragen, moet u eerst bepalen welk type monument u bezit. Rijksmonumenten hebben namelijk andere subsidieregels en -bedragen dan andere soorten monumenten. 

Zowel particuliere eigenaren als Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) in Amsterdam komen in aanmerking voor subsidies, maar u moet er eerst zorgen dat u de regels van het lopende jaar begrijpt. Budgetten en regels veranderen jaarlijks en het kan gebeuren dat het budget al is opgebruikt voordat uw VvE een aanvraag indient. De inspanning is echter de moeite waard, omdat u wel tot 35% subsidievergoeding kunt krijgen voor onderhoudsprojecten zoals schilderwerk.

Subsidie rijksmonument aanvragen: zelf doen of uitbesteden?

Hoewel het mogelijk is om zelf subsidies aan te vragen, kan het proces lang en bureaucratisch zijn en veel geduld vereisen. Het is daarom in veel gevallen raadzaam om de diensten van een gespecialiseerde VvE-beheerder in te schakelen.

Parel Beheer is bijvoorbeeld een van de VvE-beheerders in Amsterdam met uitgebreide ervaring in het verkrijgen van subsidies voor Rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Ze kunnen u helpen bij het navigeren door de bureaucratische processen en ervoor zorgen dat u de maximale subsidie krijgt.