Wat valt er allemaal onder de opstalverzekering van uw VvE?

Wat valt er allemaal onder de opstalverzekering van uw VvE?
14 april 2022 parelbeheer

Heeft u een huis met appartementsrecht? Dan bent u lid van een Vereniging van Eigenaren. Hoe we dat zo zeker weten? Dit is verplicht in Nederland.

Waarom? Het is belangrijk dat een orgaan zich verantwoordelijk voelt voor het algemene onderhoud van uw appartementsgebouw. Zo zorgt de VvE bijvoorbeeld voor onderhoud aan dak, gezamenlijke ramen en gevel. Ook wordt geregeld dat de hal en het trappenhuis schoon blijft. Daarnaast is het de taak van de VvE om een opstalverzekering af te sluiten en te beheren.

Met een opstalverzekering zijn de appartementseigenaren verzekerd voor schade aan het gebouw, bijvoorbeeld door brand of wateroverlast. De VvE is zelf verantwoordelijk voor het selecteren van een passende verzekering. Maar hoe selecteert u een geschikte opstalverzekering? Wat valt hier allemaal onder?

De opstalverzekering: basis, aanvullend, allrisk?

Ten eerste is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de opstalverzekering en de inboedelverzekering. Simpel gezegd: alles wat verplaatsbaar is valt onder de inboedelverzekering. De rest valt onder de opstalverzekering. Is je bank beschadigd voor waterschade? Dan klop je aan bij de inboedelverzekeraar. Een kapot dak door stormschade? Dat komt voor de rekening van de opstalverzekeraar.

Tegen welke gebeurtenissen beschermt een opstalverzekering allemaal? In ieder basispakket zit in elk geval verzekering tegen brandschade. Een meer uitgebreide verzekering dekt ook:

– stormschade (vanaf windkracht 7);

– waterschade;

– schade veroorzaakt door inbraak;

– schade veroorzaakt door vandalisme;

– schade veroorzaakt door rellen. 

Gaat u één niveau daarboven zitten? Dan bent u ook verzekerd tegen:

– schroeischade

– smeltschade. 

Tot slot kunt u ook een allrisk-verzekering afsluiten. Hierbinnen bent u ook vaak verzekerd voor schade door eigen schuld. Let op: bij sommige verzekeraars moet u een extra glasverzekering afsluiten.

Welke opstalverzekering past bij uw VvE?

Het is aan de VvE om te beslissen welk verzekeringspakket bij het gebouw en de behoeften van de bewoners past. Uiteraard hoort bij ieder pakket ook een andere prijs. Ga met de VvE-leden in gesprek over uw wensen en verwachtingen. Is iedereen bereid en in staat om de maandelijkse bijdrage te betalen waarmee de premie wordt vergoed? Hebben jullie liever extra zekerheid of zijn jullie bereid met meer risico te leven voor een lager maandbedrag?

Wellicht rijst ook de vraag of het überhaupt verplicht is om een opstalverzekering af te sluiten. Wettelijk gezien hoeft niet iedere huiseigenaar een opstalverzekering aan te gaan, maar voor woningen met appartementsrecht geldt deze verplichting wel. Ook eisen hypotheekverstrekkers vaak dat een opstalverzekering afgesloten wordt: het onderpand moet immers goed beschermd worden.

Als uw VvE gekozen heeft voor een opstalverzekering, is het raadzaam om de polisvoorwaarden dubbel te checken. Wellicht wordt een bepaalde schadesoort toch niet gedekt? Tot slot: houd hierbij rekening met uw toekomstplannen. Wanneer uw VvE een verduurzamingsslag wil slaan, is het wel zo prettig als uw opstalverzekeraar ook schade aan laadpalen en zonnepanelen dekt.

Kortom, als uw opstalverzekering nog niet goed geregeld is, dan is het nu tijd om actie te ondernemen en een verzekering te kiezen die bij uw VvE past. Laat u hierbij altijd adviseren door uw assurantietussenpersoon of verzekeraar.