Houtrot in schilderwerk. Hoe dit aan te pakken

Houtrot in schilderwerk. Hoe dit aan te pakken
3 januari 2020 Jan Willem Hens
houtrot in schilderwerk

Houtrot in schilderwerk

Houtrot in schilderwerk ontstaat bijna altijd door achterstallig onderhoud. Of door slecht uitgevoerd schilderwerk uit het verleden. Ook in Den Haag is dit een groot probleem. Waardoor ontstaat houtrot. En waar komt houtrot het meeste voor? Houtrot ontstaat op punten waar water kan doordringen in het hout. Het meest zie je dit in de zogenaamde “liggende” delen van het houtwerk. Maar ook in spleten en hoeken waar het water kan blijven staan. Dat zijn voor houtrot de gevaarlijke punten. Houtrot ontstaat door slecht schilderwerk. Onvoldoende afgekat bijvoorbeeld. Goed kitwerk zorgt voor een langdurige en duurzame afhechting van kwetsbare delen.

Hoe vaak moet er worden geschilderd?

Regelmatig schilderen en goed onderhout voorkomt het ontstaan van houtrot in schilderwerk. Lees hier meer van op de website van de schilders vakvereniging Deze is gevestigd in Den Haag en is het expertisecentrum voor onder andere de schilders die in Den Haag actief zijn. De centrale vraag is: hoe vaak moet er eigenlijk geschilderd worden? Als vuistregel mag je uitgaan van  om de 7 tot 8 jaar.

De “zonzijde” moet vaker. En waar bijvoorbeeld balkons zijn minder vaak. Dat komt omdat het houtwerk dan beschermd is door de balkons. Maar wie moet het schilderwerk laten uitvoeren?

 

Houtrot in het schilderwerk en de VvE

Vaak wordt en wel eens per drie jaar een “kleine beurt” uitgevoerd. Van bijvoorbeeld de kwetsbare delen. Houtrot in schilderwerk is dan een onderdeel van het schilderwerk. Is het gebouw onderdeel van een VvE? En behoren de te schilderen delen tot de gemeenschappelijkheid van de VvE? Dan zal de professionele VvE Beheerder in Den Haag het schilderwerk laten uitvoeren. Uiteraard op basis van een aantal op te vragen offertes. Wilt u meer weten over wat een VvE beheerder doet? Lees dan hier Schilderwerk is een belangrijk onderdeel van goed onderhoud. En komt ook nog eens regelmatig terug.