Duurzaamheidseisen VvE. Slaan we door?

Duurzaamheidseisen VvE. Slaan we door?
22 november 2019 Jan Willem Hens
duurzaamheidseisen vve

Duurzaamheidseisen VvE

Er worden steeds meer duurzaamheidseisen aan de VvE in Den Haag gesteld. Dit wist het het Financieel Dagblad onlangs nog in een uitgebreid artikel te melden. Nederland wil terecht steeds duurzamer bouwen. Dan gaat het niet alleen om bijvoorbeeld het verkrijgen van een A+++ energielabel. Maar ook om het duurzaam gebruik van bijvoorbeeld bouwmaterialen. Niet alleen rekening houden tijdens de bouw. Maar nu al vooruitkijken. Wat kunnen wij sloop over pakweg 75 jaar hergebruiken. Daar moet je bij de ontwikkeling van appartementen en woningen al rekening mee houden. Dus ook in de gemeente Den Haag. Dit wisten een aantal VvE Beheerders uit Den Haag ons te melden.

Kan Den Haag nog woningen bouwen

Naast de duurzaamheidseisen van de Gemeente Den Haag is er nog een belangrijke wijziging in het bouwbesluit. Woningen worden niet meer aangesloten op het openbare gasnet. Deze moeten van “het gas af” onder andere vanwege de sluiting van het gasnet. Niet alleen vanwege duurzaamheidseisen. Maar ook om een start te maken van de Energietransitie. Het bouwen van woningen wordt dan ook aanzienlijk duurder. Wel tot 15% zoals het Financiële Dagblad melde. Maar hoe zit het met de duurzaamheidseisen aan de VvE?. Vooralsnog zijn deze er nog niet. Wel natuurlijk de energielabels voor de individuele appartementen. Maar het is kwestie van tijd.

VvE Den Haag en Beheer

Wat is de rol van de VvE Beheerders in Den Haag? En van VvE Beheer in Den Haag in het bijzonder. Wij vroegen het aan Jan Willem Hens van Parel Beheer. Wat duurzaamheid betreft voor de VvE spelen beheerders nog geen rol. Duurzaamheidseisen gaat met name over nieuwbouw. Maar volgens Jan Willem is dat maar een kwestie van tijd. Voorbeeld: nu kan je een dak nog “ouderwets” vervangen. Het zal niet lang duren of vervanging mag alleen tegelijkertijd met bijvoorbeeld dakisolatie. In zoverre dat niet al het geval is natuurlijk. Verduurzaming. We staan pas aan het begin