De VvE verduurzamen. Hoe gaan wij dat aanpakken?

De VvE verduurzamen. Hoe gaan wij dat aanpakken?
30 maart 2022 parelbeheer

Inmiddels is iedereen op de hoogte van de klimaatdoelen. Hierdoor is het verduurzamen van woningen hoog op de agenda te komen staan. Vaak is het handig – of simpelweg hard nodig – om daarbij samen met de VvE op te trekken. Samen sta je immers sterker. Verduurzamen met je VvE kan ook een uitdaging zijn: wat als niet iedereen op één lijn zit?

Het verduurzamen van de VvE kan niet zonder medewerking van de leden. Voor veel van de zaken die je wilt, moet de Vergadering van de VvE toestemming geven. Denk aan:

  • Het plaatsen van zonnepanelen op het gemeenschappelijke dak.
  • Het aanbrengen van dakisolatie
  • Spouwmuurisolatie
  • Aardwarmte
  • Isoleren kruipruimtes.

Wat is de rol van de VvE-beheerder?

Het verduurzamen van de VvE kan tot veel weerstand bij de leden leiden. Lees meer hierover bij www.nu.nl. Niet alle leden zijn bereid extra middelen hiervoor ter beschikking te stellen. Als iedereen andere belangen ervaart, dreigt een patstelling. Het inzetten van een VvE-beheerder kan hierbij de oplossing zijn.

Wat kan de rol zijn van een VvE-beheerder? De beheerder treedt op als adviseur over verduurzamingsmaatregelen en als organisator. Hij zorgt voor de juiste besluitvorming en berekent de extra kosten, zodat de VvE goed onderbouwde beslissingen kan nemen. Als de beheerder ook het technisch beheer op zich neemt, kan hij direct zorgen voor de uitvoering.

Een goede VvE-beheerder kijkt ook voorruit. Moet het dak toch vernieuwd worden? Laat dan direct de juiste dakisolatie aanbrengen. Wordt er geschilderd? Pak dan ook meteen de naden en kieren aan in de raamsponningen. Wil je meer weten over wat de VvE-beheerder kan doen? Lees hier meer over technisch VvE-beheer.

Wie kan helpen bij de VvE verduurzamen?

Meerdere partijen kunnen behulpzaam zijn. Denk aan de plaatselijke gemeente, de Consumentenbond en VvE Belang. Maar ook instanties als het Verduurzaamheidsloket en Energiebesparing.nl.

Maar waar begin je? Wat is een verstandige route naar een duurzame VvE? Begin met de eenvoudige en snel realiseerbare oplossingen. Bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen. De opbrengst kan dan gebruikt worden voor de gemeenschappelijke elektrarekening. Daarnaast kan er ook terug geleverd worden aan het openbare elektriciteitsnet. Zo wordt het verduurzamen nog een verdienmodel voor de VvE.

Ook interesse in zakelijke verduurzamingsmaatregelen? Kijk dan eens hier.