Berekening Energielabel

Is het energielabel van uw woning nog up-to-date?

 

Bent u van plan om één of meerdere woningen te verhuren? Of om uw eigen woning te verkopen? Dan is het essentieel om een up-to-date energielabel te hebben. 

Bent u benieuwd welk energielabel uw huis heeft? Parel Beheer zorgt voor een betrouwbaar en compleet energierapport

Vraag een energielabel aan

1
Naam
Telefoonnummer
Waarmee kunnen we helpen?more details
0 /
Previous
Next

 

Waarom is het verstandig om een nieuw energielabel aan te vragen?

Dit heeft meerdere redenen. Ten eerste kijken huurders en kopers steeds kritischer naar het energielabel van hun beoogde woning, aangezien dit met de huidige energieprijzen van grote invloed is op de maandelijkse lasten. Daarnaast heeft het energielabel veel impact op de puntentelling van een woning, die de huurprijs bepaalt. Tot slot is het simpelweg verplicht om een recent energielabel te leveren bij de verkoop of verhuur van uw huis.

Wat is het energielabel?

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een huis is én welke stappen genomen kunnen worden om dit te verbeteren. Het is dus veel meer dan slechts een label: bij het energielabel hoort een compleet rapport. Dit moet opgesteld zijn door een gecertificeerde EnergiePrestatie-adviseur.

Het energielabel is verplicht bij verhuur of verkoop, omdat kopers en huurders zo in één oogopslag kunnen zien of een woning energiezuinig is. Met het oog op de verduurzaming en huidige energieprijzen is dit een steeds belangrijker onderdeel van de woningkeuze.

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe zuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Wanneer vinden we iets een energiezuinig huis? Als het huis beschikt over:

  • een goede isolatie
  • energiezuinige ventilatie
  • zonnepanelen
  • duurzame verwarming zoals een zonneboiler of warmtepomp

Wilt u een up-to-date energielabel aanvragen?

Dan is uw eerste vraag: hoe kom ik aan een officieel energielabel?

Parel Beheer staat voor u klaar. Onze gecertificeerde EnergiePrestatieadviseur zorgt voor een geldig en betrouwbaar energielabel, inclusief advies om de verduurzaming van uw woning te verbeteren.

Hoe ziet dit proces van A tot Z eruit?

  • u vraagt een offerte aan.
  • na akkoord van de offerte maakt u een afspraak met onze gecertificeerde energieadviseur.
  • zoek in de tussentijd de relevante documentatie bij elkaar. Denk bijvoorbeeld aan facturen van eerdere verbetermaatregelen en bouwtekeningen.
  • de energieadviseur komt bij uw woning langs en voert de meting uit. Het is belangrijk dat u zelf ook aanwezig bent.
  • vervolgens ontvangt u uw energieprestatierapport en uw energielabel. De EnergiePrestatieadviseur registreert uw energielabel in de officiële landelijke database, EP-Online.
  • u ontvangt ook aanbevelingen om uw huis te verduurzamen en uw energielabel te verbeteren. Zo kunt u met concrete tips aan de slag.

Wij werken snel, persoonlijk en betrouwbaar.

Vraag een energielabel aan

Waar letten we op bij de inspectie van de woning?

Als de EnergiePrestatieadviseur uw woning meet, let hij op meer zaken dan u denkt.

Bij de inspectie zal de adviseur naar de volgende aspecten kijken:

  • Isolatie: de adviseur controleert de isolatie van de woning, inclusief de dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie en de isolatiewaarde van ramen en deuren. Goede isolatie vermindert warmteverlies en verbetert de energie-efficiëntie.
  • Ventilatie: de ventilatiesystemen in de woning zijn cruciaal voor voldoende luchtcirculatie en het minimaliseren van warmteverlies. De adviseur kijkt naar mechanische ventilatie, ventilatieroosters en eventuele luchtlekken.
  • Verwarmingssysteem: het type en de efficiëntie van het verwarmingssysteem worden geëvalueerd. De adviseur kijkt naar de leeftijd en het rendement van de cv-ketel, de aanwezigheid van thermostatische regeling en de mogelijkheid van energiebesparende opties zoals warmtepompen.
  • Warmwatervoorziening: de adviseur beoordeelt de efficiëntie van de warmwatervoorziening, zoals een boiler of geiser, en controleert of er energiebesparende maatregelen zijn genomen, zoals isolatie van leidingen en warmteterugwinning.
  • Duurzame energiebronnen: als er duurzame energiebronnen aanwezig zijn, zoals zonnepanelen of een zonneboiler, worden deze onder de loep genomen. De adviseur controleert de opwekcapaciteit, de aansluiting op het elektriciteitsnet en de bijdrage aan de energie-efficiëntie van de woning.
  • Energiegebruik: de adviseur brengt het energieverbruik van de woning in kaart, bijvoorbeeld aan de hand van energierekeningen. Dit geeft een indicatie van de efficiëntie van het energiegebruik en biedt mogelijkheden voor verbetering.
  • Overige factoren: daarnaast kan de adviseur ook letten op overige aspecten, zoals het gebruik van energiezuinige verlichting, de aanwezigheid van energiebesparende apparaten en het gebruik van duurzame bouwmaterialen.

Door al deze aspecten zorgvuldig te evalueren, krijgt de EnergiePrestatieadviseur een nauwkeurig beeld van de energie-efficiëntie van uw woning en kan hij het bijbehorende energielabel bepalen.

Tips om uw energielabel te verbeteren

Wilt u een hoger energielabel? Bijvoorbeeld omdat u uw woning wilt verkopen of verhuren? Of simpelweg omdat dit goed is voor het milieu en uw portemonnee? Dan kunt u daar vast zelf mee aan de slag.

Er zijn namelijk een flink aantal maatregelen die u als huiseigenaar zelf kunt nemen om uw energielabel te verbeteren. 

Benieuwd welke tips Parel Beheer voor u heeft? U leest hierover in dit blog

Wat betekent het voor u?

Energielabels zijn actueler dan ooit. Wanneer u van plan bent om uw huis te verkopen of verhuren, is het belangrijk om uw energielabel te checken. Is deze nog up-to-date? Het is namelijk wettelijk verplicht om een geldig energielabel aan te leveren bij de verkoop of verhuur.

Energielabels, mits juist geregistreerd in de landelijke database EP-Online, zijn tien jaar geldig. Daarom heeft een huis dat lange tijd in uw bezit is geweest, waarschijnlijk geen geldig label meer. Maar ook als uw energielabel jonger dan tien jaar is, kan het interessant zijn om deze opnieuw te laten vaststellen. Heeft u in de tussentijd verduurzamingen doorgevoerd? Dan kunt u wellicht uw energielabel aanpassen naar een gunstiger resultaat en dat heeft vele gevolgen. 

Hoe dat precies zit, staat hieronder toegelicht.

1

Energielabel heeft sterke invloed op puntentelling

De puntentelling van een huurwoning, hoe zit dat precies?

Verhuurt u momenteel één of meerdere woningen in de vrije sector? Dan mag u de huurprijs zelf bepalen. Door de aanhoudende druk op de woningmarkt dreigen steeds meer huurwoningen echter onbetaalbaar te worden. Daarom heeft minister De Jonge een plan gelanceerd om deze huren te reguleren met een puntensysteem.

Vanaf 2024 moet de verhuurder een puntensysteem toepassen, zoals nu al gebruikelijk is bij sociale huurwoningen. De huurwoning ontvangt een aantal punten op basis van kenmerken, zoals de oppervlakte van de kamers en de eventuele buitenruimtes. Nu mag voor een woning tot 142 punten maximaal de hoogst mogelijke huur voor een sociale huurwoning worden gevraagd: circa 760 euro per maand.

Het plan van de minister is dat het puntenaantal waarbinnen de huur gereguleerd wordt omhoog gaat naar 187 punten (gekoppeld aan een huurprijs tot 1000 euro). Dat betekent dat een fors aantal huurwoningen in het middensegment, waarvan de huur nu vrij te bepalen is, vanaf 2024 een voorgeschreven huurprijs heeft. Benieuwd naar de puntentelling van uw huurwoning? Dit kunnen wij ook voor u berekenen!

Uw energielabel bepaalt voor een groot deel hoeveel punten uw huurwoning krijgt. Kort gezegd, hoe hoger het energielabel, hoe hoger het aantal punten en hoe kleiner de kans dat uw huurwoning binnen het gereguleerde segment valt. Om een voorbeeld te geven: een eengezinswoning met het laagste energielabel G krijgt 0 punten in deze categorie, terwijl dezelfde woning met een A++-label maarliefst 44 punten krijgt.

Overweegt uw woning te verhuren? Hoog tijd voor een up-to-date energielabel.

2

Kopers en huurders kijken kritisch naar energielabel i.v.m. energieprijzen

Heeft u momenteel een (te) laag energielabel? Dan kan u dat zomaar een halve ton kosten bij de verkoop van uw huis.

Volgens makelaarsvereniging NVM brengt een gemiddelde woning met energielabel C al snel een halve ton meer op dan een vergelijkbare woning met energielabel G. Het is logisch dat kopers en huurders extra kritisch naar het energielabel kijken met de huidige energieprijzen. 

Omdat de verwachting is dat de situatie nog lange tijd volatiel blijft, zal het energielabel een belangrijke factor blijven op de woningmarkt. Heeft u in de tussentijd duurzame maatregelen getroffen? Laat dan het energielabel in uw huis opnieuw berekenen en word geen dief van uw eigen portemonnee.

3

Verplicht bij verkoop én verhuur

De laatste reden om een recent energielabel aan te vragen is zeer pragmatisch. Het is simpelweg wettelijk verplicht om de kopers of huurders van uw woning te voorzien van een geldig label. 

Uw energielabel is nog geldig als deze maximaal tien jaar oud is en geregistreerd bij de landelijke database EP-Online. Via deze website kunt u uw energielabel opvragen.

Een energielabel aanvragen

Wilt u een up-to-date energielabel aanvragen? Dan vraagt u zich vast af: hoe kom ik aan een energielabel?

 Parel Beheer staat voor u klaar. Onze gecertificeerde EnergiePrestatie-adviseur zorgt voor een geldig en betrouwbaar energielabel, inclusief advies om de verduurzaming van uw woning te verbeteren.

Wij werken snel, persoonlijk en betrouwbaar.

Interesse? Vraag nu een offerte aan.

VvE Beheer Amsterdam

Wil je meer informatie? Bel gerust met Jan Willem Hens

  • Telefoon: 020-3086063
  • Email: info@parelbeheer.nl

De voordelen van Parel VvE Beheer

icon box image

Klantgerichtheid

Wij stellen de wens van de klant altijd voorop! Bij ons bent u geen nummer weggestopt achter een inlogcode.

icon box image

Snel ter plaatse

Bij ons kan je er van op aan dat we binnen 4 uur ter plaatse zijn bij problemen

icon box image

Korte lijntjes

Met één telefoonnummer en aanspreekpunt kunnen we snel schakelen en zijn 24/7 bereikbaar

icon box image

Communicatie

Wij houden van duidelijke communicatie naar u als klant

icon box image

Professionaliteit

Afspraak is altijd afspraak, geldt bij ons

icon box image

Regelmaat

Bij ons hoeft u geen rekening te houden met verborgen kosten en verrassingen achteraf

Type to search