Berekening Puntentelling Huurwoning

Berekening puntentelling huurwoning

 

Vanaf 2024 moet de verhuurder een puntensysteem toepassen, zoals nu al gebruikelijk is bij sociale huurwoningen.

Bent u benieuwd hoeveel punten uw woningen hebben? Parel Beheer zorgt voor een betrouwbare en complete puntentelling huurwoning.

Vraag een puntentelling aan

[[[["field8","less_than","5"]],[["set_value",null,"12.50",null,"field9"]],"and"],[[["field8","greater_than","4"],["field8","less_than","21"]],[["set_value",null,"10",null,"field9"]],"and"],[[["field8","equal_to","> 20"]],[["set_value",null,"0",null,"field9"]],"and"]]
1
Naam
Telefoonnummer
Waarmee kunnen we helpen?more details
0 /
Previous
Next

Huurregulatie vanaf 2024 op basis van puntensysteem

Verhuurt u momenteel één of meerdere woningen in de vrije sector? Dan mag u nu de huurprijs zelf bepalen. Door de aanhoudende druk op de woningmarkt dreigen steeds meer huurwoningen echter onbetaalbaar te worden. Daarom heeft minister De Jonge een plan gelanceerd om deze huren te reguleren met een woningwaarderingssysteem (WWS), ook wel bekend als puntensysteem.

Het plan van de minister is dat het puntenaantal waarbinnen de huur gereguleerd wordt omhoog gaat naar 187 punten of zelfs 232 punten (tussen 1000 en 1250 euro). Dat betekent dat een fors aantal huurwoningen in het middensegment, waarvan de huur nu vrij te bepalen is, vanaf 2024 een voorgeschreven huurprijs heeft.

Het is verstandig om nu vast inzicht in de puntentelling van de huurwoning te krijgen. Vanaf 2024 moet de verhuurder een woningwaarderingssysteem toepassen, zoals nu al gebruikelijk is bij sociale huurwoningen. De huurwoning ontvangt een aantal punten op basis van kenmerken, zoals de oppervlakte van de kamers en de eventuele buitenruimtes. Nu mag voor een woning tot 142 punten maximaal de hoogst mogelijke huur voor een sociale huurwoning worden gevraagd: circa 760 euro per maand.

Hoe voor te bereiden voor puntentelling huurwoning

Bent u benieuwd hoeveel punten uw woningen hebben? Parel Beheer zorgt voor een betrouwbare en complete puntenberekening, zodat u precies weet waar u aan toe bent. We leveren een rapport op zodat u ziet hoe de punten zijn opgebouwd. Ook adviseren wij u over quick wins: kleine ingrepen waardoor u uw puntentelling kunt verhogen.

Vraag een puntentelling huurwoning aan

Wat betekent de huurregulatie voor u?

1

Prijsregulering tot €1250

 Huurprijzen worden gereguleerd tot 187 punten (1000 euro) of 232 punten (1250 euro)

2

Gaat in per 2024

Minister De Jonge hoopt dat de regulering op landelijk niveau per 2024 kan ingaan

3

Geldt voor nieuwe huurcontracten

De regulering geldt in 2024 in ieder geval voor nieuwe huurcontracten die dat jaar ingaan (ook wanneer flexcontracten met bestaande huurders aflopen)

4

Landelijke wetgeving

Er is een wet in de maak die ervoor zorgt dat gemeenten en de landelijke overheid verhuurders kunnen dwingen zich te conformeren aan deze regels

5

Bestaande contracten nog onduidelijk

Het is onduidelijk of bestaande vaste contracten ook gereguleerd kunnen worden

Kortom, wanneer u huurwoningen verhuurt in het middensegment en in 2024 een nieuw huurcontract wil aangaan is de kans groot dat u geraakt wordt door deze regulering. Waar u nu nog zelf de huurprijs mag vaststellen, bent u vanaf 2024 misschien gebonden aan een vast puntensysteem.

Wat kunt u doen ter voorbereiding op deze regulering?

1

Houd het nieuws in de gaten

Allereerst moet u wachten totdat het helder is in welke vorm de regels uiteindelijk gegoten worden. Het is nu bijvoorbeeld nog onduidelijk of het puntenmaximum 187 of 232 zal zijn. Het is raadzaam om de nieuwsberichten rondom dit plan te volgen.

2

Vraag nu een puntentelling huurwoning aan

Daarnaast kunt u alvast zorgen voor een betrouwbare puntentelling van de woningen die u verhuurt. Als u nu uw woningen laat beoordelen, weet u precies waar u aan toe bent wanneer de definitieve regels bekend zijn. Ook geeft dit inzicht in de stappen die u kunt nemen om het puntenaantal te verhogen. Een beter energielabel en ruimer aanrechtblad leveren bijvoorbeeld al flink wat punten op.

Berekening puntentelling huurwoning

Hoe gaat de puntentelling door Parel Beheer in zijn werk?

Bent u benieuwd hoe de puntentelling tot stand komt? Dit is wat u kunt verwachten:

  • Wij laten de puntentelling uitvoeren door de gecertificeerde specialist waarmee wij samenwerken. Hij zal uw woning uitgebreid auditen.
  • U ontvangt vervolgens het puntenrapport inclusief een uitgebreide toelichting. Bovendien bieden wij advies over quick wins waarmee u de puntentelling kunt laten stijgen. 
  • Indien gewenst kunnen wij deze quick wins ook voor u uitvoeren. Dankzij ons grote netwerk van vakmensen hebben wij altijd de juiste specialisten paraat om snel en vakkundig te werk te gaan.

Rijks- en gemeentemonumenten en de puntentelling

Hoe zit het met de puntentelling van rijks- en gemeentemonumenten? Deze vraag krijgen wij regelmatig.

Als een woning onderdeel uitmaakt van een pand dat de rijksmonumentenstatus heeft, kan de verhuurder de woningwaardering met 50 punten verhogen. Dit geldt zowel voor zelfstandige als onzelfstandige woonruimten.

Deze regels veranderen regelmatig. Daarom zoekt u als eigenaar van een monument of beschermde woning een specialist die goed op de hoogte is van de vastgoedmarkt en wet- en regelgeving. Parel Beheer staat voor u klaar.

Hoe wordt de puntentelling van uw huis berekend?

1. WOZ-waarde

De hoogte van de WOZ-waarde heeft invloed op de hoogte van de puntentelling vanaf 2015.

2. Energielabel

Het energielabel, oftewel hoe energiezuinig uw woning is, wordt ook meegenomen in de puntentelling.

3. Oppervlakte

Het totale oppervlakte van uw woning en de oppervlaktes van de afzonderlijke ruimtes, inclusief tuin en/of balkon, worden ook meegenomen in de puntentelling.

4. Overige elementen

Een aantal overige elementen spelen ook mee, zoals het totale oppervlakte van uw keukenblad.

Wilt u een puntenberekening voor uw woning?

Parel Beheer verzorgt betrouwbare berekeningen zodat u precies weet waar u aan toe bent.

Vraag een berekening aan

Let op! Is uw energielabel nog up to date?

Het energielabel van uw woning is 10 jaar geldig en wordt vastgesteld door een gecertificeerde energieadviseur. Tijdens het huisbezoek gaat de adviseur de belangrijke factoren na die het energieverbruik bepalen. Denk aan:

  • het woningtype
  • het bouwjaar
  • woningoppervlakte
  • ventilatiesysteem
  • eventuele zonnepanelen of zonneboiler
  • type verwarming
  • type glas
  • vloer-, dak- en gevelisolatie

Als de adviseur deze informatie heeft, slaat hij aan het berekenen. Hij schat in hoeveel energie benodigd is voor de (water)verwarming, ventilatie en koeling van uw woning. Ook neemt hij in deze berekening mee hoeveel energie uit duurzame bronnen wordt opgewekt. Vervolgens stelt hij het energielabel vast, van A++++ tot G.

Let op! Uw energielabel heeft een forse invloed op de uiteindelijke puntentelling. Daarom is het verstandig om een up to date registratie aan te vragen. Zo weet u precies waar u aan toe bent.

Wilt u een energielabel en energieprestatierapport aanvragen? Parel Beheer werkt met een gecertificeerde energieadviseur. Wij werken snel en betrouwbaar en houden altijd korte lijntjes. Neem nu contact op om een afspraak in te plannen.

Puntentelling huurwoning door Parel Beheer

Wilt u inzicht in de puntentelling van uw woningen? Parel Beheer staat voor u klaar.

  • Dankzij onze ruime ervaring als VvE- en vastgoedbeheerder zorgen wij voor een uitgebreide en betrouwbare puntenberekening.
  • Parel Beheer stelt een rapport op dat inzicht geeft in de opbouw van de uiteindelijke berekening.
  • Ook geven wij advies over zogenaamde quick wins: welke investeringen zijn de moeite waard om de puntentelling te laten stijgen?

Met onze kenmerkende persoonlijke aanpak denken wij met u mee. Zo weet u precies waar u aan toe bent in 2024.

Interesse? Vul het formulier hier in.

VvE Beheer Amsterdam

Meer informatie? Bel of mail met Jan Willem Hens.

De voordelen van Parel Beheer

icon box image

Klantgericht

Wij stellen de wens van de klant altijd voorop.

icon box image

Snel ter plaatse

Je kunt ervan op aan dat we bij problemen binnen 4 uur ter plaatse zijn.

icon box image

Korte lijntjes

Met één telefoonnummer en aanspreekpunt kunnen we snel schakelen en zijn we 24/7 bereikbaar.

icon box image

Communicatie

Wij houden van duidelijke communicatie naar onze klanten.

icon box image

Professionaliteit

Afspraak is altijd afspraak.

icon box image

Regelmaat

Bij ons hoeft u geen rekening te houden met verborgen kosten en verrassingen achteraf.

Veelgestelde vragen over de puntenberekening

Hoe werkt het puntensysteem?

Het puntensysteem berekent de maximale huurprijs op basis van een groot aantal eigenschappen van de woning. Er zijn twee verschillende systemen voor zelfstandige en onzelfstandige woningen (wanneer uw huurder de badkamer en/of keuken met medehuurders deelt).

Twee factoren die aanzienlijke invloed hebben op de puntentelling is de WOZ-waarde (hoewel deze invloed is ingeperkt vanaf 1 mei 2022) en het energielabel.

Verder neemt de telling het oppervlakte per kamer mee en uiteenlopende factoren zoals het aantal wastafels en de aanwezigheid van een carport en een bad. Alle punten bij elkaar opgeteld vormt de totaalscore. Woningen van 142 punten of minder vallen momenteel binnen de sociale huurgrens.

Wat kan ik doen ter voorbereiding op de plannen van 2024?

Allereerst moet u wachten totdat het helder is in welke vorm de regels uiteindelijk gegoten worden. Het is nu bijvoorbeeld nog onduidelijk of het puntenmaximum 187 of 232 zal zijn. Het is raadzaam om de nieuwsberichten rondom dit plan te volgen.

Daarnaast kunt u alvast zorgen voor een betrouwbare puntentelling van de woningen die u verhuurt. Als u nu uw woningen laat beoordelen, weet u precies waar u aan toe bent wanneer de definitieve regels bekend zijn. Ook geeft dit inzicht in de stappen die u kunt nemen om het puntenaantal te verhogen. Een beter energielabel en ruimer aanrechtblad leveren bijvoorbeeld al flink wat punten op.

Wat verandert er precies voor mij in 2024?

Wanneer u woningen in het middenhuursegment verhuurt, is het zeer waarschijnlijk dat deze ontwikkelingen invloed hebben op uw financiën.

Veel moet nog bepaald worden door de overheid. Daarom hebben wij vast op een rijtje gezet wat nu duidelijk is:

  •       Huurprijzen worden gereguleerd tot 187 punten (1000 euro) of 232 punten (1250 euro)
  •       Minister De Jonge hoopt dat de regulering op landelijk niveau per 2024 kan ingaan.
  •       De regulering geldt in 2024 in ieder geval voor nieuwe huurcontracten die dat jaar ingaan (ook wanneer flexcontracten met bestaande huurders aflopen)
  •       Er is een wet in de maak die ervoor zorgt dat gemeenten en de landelijke overheid verhuurders kunnen dwingen zich te conformeren aan deze regels
  •       Het is onduidelijk of bestaande vaste contracten ook gereguleerd kunnen worden

Kortom, wanneer u huurwoningen verhuurt in het middensegment en in 2024 een nieuw huurcontract wil aangaan is de kans groot dat u geraakt wordt door deze regulering. Waar u nu nog zelf de huurprijs mag vaststellen, bent u vanaf 2024 misschien gebonden aan een vast puntensysteem.

Hoe weet ik hoeveel punten mijn huurwoningen hebben?

Wilt u inzicht in de puntentelling van uw woningen? Parel Beheer staat voor u klaar. Dankzij onze ruime ervaring als VvE- en vastgoedbeheerder zorgen wij voor een uitgebreide en betrouwbare puntenberekening. 

Parel Beheer stelt een rapport op dat inzicht geeft in de opbouw van de uiteindelijke berekening. Ook geven wij advies over zogenaamde quick wins: welke investeringen zijn de moeite waard om de puntentelling te laten stijgen?

Met onze kenmerkende persoonlijke aanpak denken wij met u mee. Zo weet u precies waar u aan toe bent in 2024.