Het is cruciaal om in Nederland de komende jaren een aanzienlijke CO2-reductie te realiseren. Huiseigenaren, waaronder ook de Vereniging van Eigenaars (VvE’s), moeten hieraan bijdragen.
Maar wat staat VvE’s in Amsterdam te wachten? Daar gaan wij in deze blog dieper op in.
Afstappen van aardgas: wat betekent dit voor VvE’s?
De gemeente Amsterdam streeft ernaar dat zoveel mogelijk huishoudens de komende jaren aardgas inwisselen voor een groener alternatief. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stadsverwarming of zelf energie opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen en warmteboilers.
Maar dit is nog maar het begin. De Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal beschrijft hoe Amsterdamse huiseigenaren kunnen bijdragen aan duurzaamheid. De gemeente gaat Amsterdammers zowel dwingen als stimuleren om energiemaatregelen te nemen. Er mogen bijvoorbeeld alleen nog klimaatneutrale huizen worden gebouwd, terwijl er ook subsidies beschikbaar zijn voor eigenaren en VvE’s.
Welke maatregelen kunnen VvE’s zelf nemen om te verduurzamen?
Heeft uw VvE de ambitie om te verduurzamen? Dan is het aan de VvE-beheerder of het VvE-bestuur om de vereniging hierin mee te nemen. Niet alleen met voorstellen en alternatieven, maar ook met concrete duurzaamheidsmaatregelen.
Er zijn verschillende stappen die VvE’s kunnen zetten om te verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan:
- het aanleggen van een groen dak
- het plaatsen van zonnepanelen op het gemeenschappelijke dak
- het isoleren van kruipruimtes
- het plaatsen van dubbele beglazing
Een groen dak voor uw VvE?
Parel Beheer zet zich in voor vergroening, vooral voor Amsterdamse binnentuinen die steeds meer worden volgebouwd. Om deze reden bieden zij een nieuw product aan: het voorzien van schuren of uitbouwen van een groen dak. Dit heeft vele voordelen, zoals isolatie, verrijking van de biodiversiteit en effectieve wateropvang bij regen.
Bent u benieuwd wat Parel Beheer kan betekenen voor de verduurzaming van uw VvE? Neem dan contact op.